IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разходите за опазване на околната среда са 1,7% от БВП за 2004 г.

България не произвежда, а само употребява озоноразрушаващи вещества

13:17 | 10.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Разходите за опазване на околната среда са 1,7% от БВП за 2004 г.

Общо 655,2 млн. лв. са разходите за опазване и възстановяване на околната среда на национално ниво през 2004 г., което представлява 1,7% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това е посочено в Доклада за състоянието на околната среда за 2004 г., одобрен днес от правителството. Той ще бъде предложен за обсъждане в Народното събрание.

Половината от средствата са усвоени за поддържане и експлоатация на дълготрайни материални активи с екологично предназначение и извършване на мероприятия и дейности за опазване на околната среда. Вложените през годината средства за инвестиции в областта на околната среда възлизат на 324,7 млн. лв. и спрямо 2003 г. относителният им дял в общите разходи се е увеличил с 1,5 на сто.

Основните национални и международни източници на финансиране на екологични проекти са републиканският бюджет, ПУДООС, Националният доверителен екофонд, предприсъединителните фондове на ЕС, механизмът „съвместно изпълнение” в рамките на Протокола от Киото, двустранни споразумения и др.

По отношение на озоновия слой в доклада е посочено, че България не произвежда, а само употребява озоноразрушаващи вещества. Ежегодно министърът на околната среда и водите издава заповед за разрешените за внос количества, която се публикува в „Държавен вестник”. През 2004 г. са внесени 91% от допустимите количества на хидрохлорфлуорвъглеводороди, намаляват и внесените количества метилбромид. В момента вносът и употребата им са под допустимите количества, определени от Монреалския протокол.

На теориоя стриктното спазване от страна на всички държави на задълженията по Монреалския протокол ще доведе до пълно възстановяване на разрушения озонов слой в средата на 21 век.

В доклада е записано още, че у нас намалява съдържанието на оловни аерозоли в атмосферния въздух, което се дължи на постепенно прекратяване на производството и употребата на оловни бензини в България, които са забранени от 1 януари 2004 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 10.08.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още