IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Откриха злоупотреби за 5 млн. лв. в държавната „Консолид Комерс”

От настоящото икономическо министерство заявяват, че отговорността не е тяхна, а на назначен от предишното управление ликвидатор, който вчера е бил арестуван

11:00 | 10.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Откриха злоупотреби за 5 млн. лв. в държавната „Консолид Комерс”

При проверка в държавната фирма „Консолид Комерс” ЕАД в края на юни 2006 г. е установена липса на около пет милиона лева от банкова сметка на дружеството, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ).

По време на извършване на злоупотребите компанията е в процедура на ликвидация и отговорността за липсата на тези пари е на назначения на 7 февруари 2005 г. от тогавашното Министерство на икономиката ликвидатор Владимир Милев, уточняват от министерството.

Ликвидаторът първоначално е отказвал да предостави на ръководството на Министерството на икономиката и енергетиката извлечение от сметката на „Консолид Комерс” ЕАД. Впоследствие е заявил, че парите са обменени в евро и предоставени за управление на частна финансова къща с договор от юни 2006 г. Той не е поискал от Министерството на икономиката и енергетиката разрешение за сключване на такава сделка, с което е нарушил съществуващите законови разпоредби.

На 1 август 2006 г. на ликвидатора е разпоредено да възстанови средствата по банковата сметка на дружеството в срок до 24 часа. На следващия ден той информира министерството, че парите не могат да бъдат възстановени в близките дни, защото управителят на финансовата къща e в отпуск. Случаят започва да се разследва.

По информация от МВР ликвидаторът е арестуван вчера, 9 август. Също по информация от МВР опразването на сметките на фирмата е започнало с изтегляния от по 20 хил. лв. около месец след назначаването на ликвидатора.

Със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров от днес са отстранени от длъжност до изясняване на случая шестима служители на министерството, които са приели без възражения годишния финансов отчет на „Консолид Комерс” ЕАД за 2005 г. От отчета е видно, че приходите от лихви на дружеството са намалели десетократно в сравнение с предходната година, именно заради източването на банковата сметка. В най-кратки срокове ще бъдат назначени и нови комисии, които да проверят всички дружества, собственост на МИЕ, уточниха от институцията.

Консолид Комерс” ЕАД е основано през 1993 г. като обединение от няколко външнотърговски фирми. Предметът на дейност на фирмата е придобиване, управление и продажба на участия в български и чуждестранни дружества с основна дейност – външна търговия; придобиване, оценка и продажба на патенти, отстъпване на лицензии за ползване на патенти на дружества, в които акционерното дружество участва; финансиране на дружества, в които акционерното дружество участва; привличане на чуждестранни инвестиции и осъществяване на инвестиции в чужбина; лизингова, посредническа и друга, незабранена от закона дейност. В производство по ликвидация е от 2001 г.

На 30 май 2006 г. с протокол на министъра на икономиката и енергетиката е взето решение за прекратяване производството по ликвидация и продължаване дейността на дружеството. На 6 юли обаче производството по вписване на молбата за прекратяване производството по ликвидация е спряно, тъй като по фирменото дело е постъпила молба с искане за спиране поради възникнал гражданскоправен спор с предмет заявените за вписване обстоятелства.

Молбата за спиране е подадена от „Фиделити Асет Мениджмънт” ЕООД, гр. София, което дружество се лигитимира като кредитор на „Консолид Комерс” ЕАД, вследствие на цедирано в тяхна полза вземане от друг кредитор на дружеството. С молбата за спиране заявяват, че са подали молба за откриване на производството по несъстоятелност на „Консолид Комерс” ЕАД, тъй като не са си изпълнили едно изискуемо задължение и прекратяване на производството по ликвидация би накърнило техните интереси.

На 7 юли е назначен временен синдик на „Консолид Комерс” ЕАД, лишен е длъжника от правото да се разпорежда с имуществото си и е предоставено това право на синдика, както и се налага запор и възбрана върху имуществото на дружеството. Двайсет дни по-късно фирмата е вписана в търговския регистър по партидата на дружеството, заявените за вписване обстоятелства, за прекратяване производството по ликвидация и продължаване дейността, освобождаване на ликвидатора, избор на членове на Съвета на директорите, определяне на възнаграждението им, приемане на устав, както и промяна на адреса на управление на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още