IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все по-успешно усвояваме пари от Световната банка

Предстои осъществяването на седем инвестиционни проекта на обща стойност 229 млн. долара

12:49 | 09.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Все по-успешно усвояваме пари от Световната банка

Качеството на активното порфолио на финансираните от Световната банка (СБ) проекти в България се е повишило, достигайки до удовлеторителна оценка за 100% от проектите. Степента на усвояемост на средствата от банката към края на юли 2006 г. достига до 31,2%, съобщиха от финансовата институция.

От банката посочват, че достигнатото ниво на усвояемост е много над средните равнища за усвояване на отпусканите по принцип средства (24%), както и над равнищата на усвояване на средства в страните от региона на Европа и Централна Азия (17%). Според Световната банка това може да послужи като доказателство за значителното ускоряване на изпълнението на предвидените мерки по проектите.

Днес експерти на СБ се срещнаха с представители на българското правителство, като на нея за първи път беше направен преглед и на включените в Стратегията за партньорство със страната ни бъдещи операции и аналитична дейност. Главната цел в предвидените дейности за в бъдеще е подкрепата на България за успешно еврочленство.

Активното портофлио на Световна банка включва седем инвестиционни проекта, сред които и два гранта на Глобалния екологичен фонд (GEF) на равностойност от 229,2 млн. долара.

Проектът за реформа в сектора на здравеопазването е на стойност 63,3 млн. долара, за социални дейности и насърчаване на заетостта ще получим 50 млн. долара, за реформа в администрацията на приходите – 34,2 млн. долара. Проектите „Топлофикация“ и „Имотна регистрация и кадастър“ ще бъдат финансирани съответно с 34,2 млн. долара и 30 млн. долара.

От GEF ще получим 10 млн. долара и 7,5 млн. долара, съответно за енергийна ефективност и възстановяване на влажните зони.

Отличното изпълнение на проектите на банката, както и повишената степен на усвояемост на средствата са много добра новина и солидна основа за бъдещото изпълнение на Стратегията за партньорство”, заяви Флориан Фихтъл, постоянен представител на финансовата институция в България.

Стратегията за партньорство беше одобрена от Съвета на директорите на Световната банка на 13 юни тази година. Документът обхваща периода 2006 - 2009 и предвижда дейности като заем за политиката за развитие, проект за пътна инфраструктура, проект за развитие на общинската инфраструктура и проект за социално включване. Предвидена е също така значителна по обем и количество аналитична и консултантска дейност.

Списъкът на бъдещите изследвания включва втора част на доклада за преглед на публичните финанси с фокус върху подходящия избор на политики в областта на пазара на труда, висшето образование и изследователската дейност като условие за ускоряване на производителността на труда. Предвиден е също така и доклад за инвестиционния климат в страната, както и оценка на бедността и жизнените стандарти, преглед на регионалното развитие, както и техническа помощ в енергийния сектор и преглед на съдебната реформа и нуждите от модернизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още