IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителството на автомагистрала „Люлин“ започва през октомври

До края на годината се очаква да започне и строителството на пътя София-Перник-Кюстендил

14:32 | 08.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Строителството на автомагистрала „Люлин“ започва през октомври

Строителството на автомагистрала „Люлин“ се очаква да започне в началото на октомври и до 36 месеца ще бъде завършен 19-километровият участък. До края на септември ще бъде избран супервайзер по проекта от общо осем кандидати, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на агенция „Пътища“ Веселин Георгиев, цитиран от Dnes.bg.

Георгиев подписа с турския консорциум „Мапа - Чингиз“ договор за възлагане на строителството на обекта за 137,3 млн. евро. Общо 75 на сто от стойността на проекта ще се финансира от ИСПА.

Пътят ще обслужва движението на коли по направлението Перник-София, където по данни на агенцията на денонощие преминават над 45 хиляди превозни средства.

Общо 5 компании са кандидатствали за изпълнение на проекта. Сред тях са три турски и две гръцки фирми. Турският консорциум е изградил пътища на обща стойност около 800 милиона долара в Турция. Фирмата е завършила и пречиствателна станция в Горна Оряховица.

Бъдещата автомагистрала ще е по направление на общоевропейския транспортен коридор номер четири в частта му Видин-София-Кулата и общоевропейския транспортен коридор номер осем в частта му Гюешево-Кюстендил-София-автомагистрала "Тракия"-Бургас.

Трасето на магистралата ще свързва Софийски околовръстен път "Северна дъга" със селата Голямо Бучино, Мало Бучино и пътен възел "Даскалово".

Веселин Георгиев съобщи още, че до края на годината се очаква да започне строителството на пътя София-Перник-Кюстендил. Изпълнителна агенция „Пътища“ е изпратила доклад до Европейската инвестиционна банка за строителството на пътя по проекта „Транзитни пътища 4“. Очаква се проектът да бъде одобрен до края на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още