IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 август

08:14 | 07.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 август
МФ все пак реши да затвори фришоповете
в. Сега

Всички безмитни магазини на влизане в България ще бъдат затворени, е последното решение на финансовото министерство. Това съобщи пред в. "Капитал" зам. финансовият министър Георги Кадиев. Само преди дни той обясняваше, че е спорно дали да се закрият 3-те бензиностанции и 6-те фришопа на граничните пунктове към Турция, Сърбия и Македония.

Забраната ще бъде вкарана в Закона за безмитната търговия между първо и второ четене в парламента. "Нямаме избор, това е изискване на Европейската комисия", обясниха вчера от финансовото министерство. Поправката не е съгласувана предварително с управляващата тройна коалиция, защото не била с висока обществена значимост.

700 000 са богатите у нас
в. Стандарт

Над 6600 лв. на човек годишно са доходите в 10% от българските семейства. Това сочат данните на Националния статистически институт за изминалата 2005 г. Излиза, че 771 хил. българи имат над 6600 лв. на година или над 550 лв. месечно. За да попадне едно четиричленно семейство в групата на 10-те процента най-заможни граждани, и двамата родители трябва да имат доходи над 1100 лв. на месец.

Банките дават повече пари на бизнеса
в. Стандарт

От петък, 4 август, БНБ започна да освобождава парите на банките, които стояха в нейните сметки като допълнителни задължителни минимални резерви. На 1 юни Управителният съвет на БНБ взе решение да смекчи драконовските мерки, които наложи на банките заради прекомерното отпускане на кредити за граждани. От началото на годината с промени в Наредба 21 Централната банка разпореди заемите за граждани да нарастват с 5% на тримесечие, 12,5% на полугодие, 17,5% за девет месеца и 23% годишно. Всяко надвишаване на тези ограничения с 1% водеше до удвояване на допълнителните задължителни минимални резерви, които трезорите поддържат в БНБ. Ако раздадените заеми надвишават ограниченията с 1% до 2% - резервите се утрояват, а с над 2% те нарастват четири пъти. Сега обаче максималното надвишение падна до 2 пъти независимо с колко трезорът е прескочил ограничителния лимит.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още