IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИР: Годишният икономически растеж ще бъде над 5,3 на сто

Кредитната експанзия расте; на БФБ-София доминират инцидентни пакетни сделки, а не устойчива търговия

12:25 | 03.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИР: Годишният икономически растеж ще бъде над 5,3 на сто

Икономическият растеж за 2006 година ще надхвърли очакванията за ръст от 5,3 на сто, прогнозираха от Центъра за икономическо развитие (ЦИР). Стопанската конюнктура се подобрява, за което свидетелстват официалните данни за първото тримесечие на годината. За този период бе отбелязан ръст на БВП от 5,6 на сто.

Главният двигател на растежа отново е секторът на услугите, докато темповете в индустрията и строителството се забавят. В тенденцията на развитие на аграрния сектор няма промяна – той продължава да стагнира.

Безработицата устойчиво намалява, инвестициите в основен капитал вече трето тримесечие растат, а крайното потребление нараства по-умерено. Според ЦИР тези показатели дават основание за оптимизъм.

Наред с тях обаче дефицитът по текущата сметка на платежния баланс расте и за периода януари–май е 7,3 на сто от БВП, което го прави със 73 на сто по-голям от дефицита за същия период на миналата година. Преките чуждестранни инвестиции покриват едва половината от търговския дефицит.

От друга страна се очертава тенденция износът да расте по-бързо от вноса, а е вероятно тази тенденция да се запази и в бъдеще. Ако и чуждестранните инвестиции продължават да растат устойчиво, негативните икономически последствия от растящия дефицит по текущата сметка на платежния баланс не биха се проявили.

От началото на годината до юни увеличението на потребителските цени е с 2,9 на сто, като през летните месеци не се очаква повишаване на равнището им поради сезонно обусловения спад в цените на хранителните стоки, които заемат голям относителен дял в потребителската кошница.

Финансовият сектор като цяло расте и е относително стабилен. Налице са обаче някои негативни тенденции. Първата от тях е свързана с растящата кредитна експанзия на търговските банки, която се отразява негативно на стабилността на икономиката и е една от причините за дефицита по текущата сметка. От друга страна, кредитната експанзия води до рязко повишаване на краткосрочната външна задлъжнялост на банките, а оттам - и на цялата икономика.

Според статистиките на БНБ е сложен край на кредитната експанзия, но според ЦИР това е привидно, като търговските банки заобикалят регулациите чрез прехвърляне на кредити към нефинансови институции и към чужбина. Рязкото влошаване на паричните агрегати и обезпокоителното задлъжняване на домакинствата всъщност продължават.

Най-обезпокоителна обаче е тенденцията за рязко ускоряване на краткосрочните ни външни дългове, които вече достигат размери, застрашаващи способността ни да обслужваме чуждите си задължения и стабилността на Валутния борд.

Центърът за икономическо развитие спира вниманието си и на капиталовия пазар, като отбелязва повишаването на оборотите и индексите. Посочва се обаче, че на БФБ-София продължават да доминират инцидентните пакетни сделки, а не устойчивата търговия.

Развитието на публичните финанси се характеризира със запазване на основните тенденции, заложени в предходни периоди. Сред тях се открояват нарастването на реалната квота на преразпределение през бюджета и засилване ролята на държавата в българската икономика. Проектите за промени в данъчното облагане съдържат някои добри елементи, но отново не са обвързани в цялостна икономически обоснована система.

В отраслов план строителството и услугите, свързани с недвижими имоти, се развиват най-динамично. В област Бургас не се наблюдава затихване на строителството, въпреки че цените на имотите са сравнително постоянни. През първото тримесечие на 2006 година в тази област бяха издадени рекорден брой разрешителни за строеж. Транспортът, енергетиката и селското стопанство отчитат застой или спад. Очакванията са туризмът да расте, но най-вече по отношение на брой на почиващите, а ръстът на приходите ще е далеч по-малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още