IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 август

07:48 | 02.08.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 2 август

Държавата продава имоти на Самоковеца
в. Стандарт

Делим с Лондон апартамент и бутици за 2,3 млн. евро

Държавата слага на тезгяха лондонските имоти на прочутия контрабандист Константин Димитров-Самоковеца, който бе убит преди 3 г. Това ще стане, след като съдът у нас се произнесе, че те са придобити с престъпна дейност. Разследването е пред приключване с безспорни доказателства, научи "Стандарт". Вече е готов списъкът с българските имоти на Димитров, които ще бъдат конфискувани и продадени чрез Агенцията за държавни вземания. По-сложна е процедурата за задграничното имущество на контрабандиста. То се оценява на 2,3 млн. евро. Става въпрос за апартамент от 70 кв. м в най-скъпия квартал в британската столица Кенсингтън, както и 3 бутика по 35 кв. м. Според споразумението с Великобритания България ще получи половината от стойността на имотите след продажбата им.

Пенсионните фондове ще работят само със 7 банки

в. Сега
 
Значително ще се намали броят на банките, в които пенсионните компании могат да влагат набраните средства. Така може да спадне доходността по партидите на осигурените. Това следва от нова наредба на Комисията за финансов надзор, публикувана вчера в Държавен вестник. Наредбата изисква банките да имат дългосрочен кредитен рейтинг поне "Ва2" от Moody's или "ВВ" от Standard and Poor's или Fitch. Целта е държавата да е сигурна, че парите на гражданите за пенсия ще се държат и олихвяват само в сигурни банки.
 
На новото изискване обаче отговарят само 7 от 28-те банки, които не са клонове на чужди трезори у нас, обясни Мирослав Маринов, финансов директор на ПОК "Доверие". Това са Булбанк, ОББ, ДСК, Българо-американска кредитна банка, Пиреус-Евробанк, Пощенска банка и Прокредитбанк. В момента пенсионните дружества държат депозити в 19 банки.
 
До 600 евро обезщетение за отменен или забавен полет
в. Новинар
 
По 250 евро за отменен или закъснял полет до 1500 км разстояние, 400 евро за по-далечно и 600 евро при задокеански полети ще плащат авиокомпаниите на пътниците заради причинените неудобства и щети от днес. Обезщетенията и правилата за оказване съдействие на пътниците са предвидени в Наредба на транспортното министерство, публикувана в "Държавен вестник". Отделно всеки пътник ще може да подава иск в съда за възстановяване на допълнителни щети, които е понесъл, пише в документа. Обезщетение се дължи и ако на пътник е отказан достъп до самолета заради препълване.
 
Наредбата се отнася за всички, които излитат от български летища с български или чуждестранни авиокомпании или от чужди летища с полети на наши или превозвачи от Европейската общност до България.
 
Четири фирми искат “България Ер”
в. Сега
 
Четири фирми подадоха документи за съответствие с предварителните квалификационни изисквания в конкурса за продажбата на 30 159 броя акции от "България Ер" ЕАД. Това съобщиха вчера от Агенцията за приватизация (АП). Сред потенциалните кандидати са компаниите "Балкан Хемус Груп" ЕАД - София, "Еър Уан - България" ЕООД - София, "Aegean Airlines" S.A. - Гърция, и "Йорк България Инвестмънтс I Лимитид" ЕАД.
Седем компании бяха купили конкурсната документация. Трите отказали са австрийските авиолинии, италианският частен превозвач "Air One S.p.A"и английската "Trans Atlantic Aviation Ltd" .
До 4 август АП трябва да определи допуснатите участници за покупката на почти 100% от капитала на националния авиопревозвач.
 
Въвежда се таван на сметките за парно
в. Сега
 
Сметките за парно вече няма да могат да надвишават определен таван. Той обаче ще се определя от фирмите за топлинно счетоводство, предвиждат промените в закона за енергетиката, приети вчера на второ четене от парламентарната енергийна комисия.
 
По предложение на Иван Иванов от ДСБ депутатите записаха, че подадената топлинна енергия не може да надвиши максималната, която отоплителното тяло може да отдаде за един отоплителен период. Идеята е, че така потребителите на парно ще бъдат защитени от опасността да плащат изкуствено надути сметки, изготвени от топлинните счетоводители. Именно тези фирми обаче ще определят както лимита топлина, който един радиатор може да излъчи, така и таксата за сградната инсталация, която се плаща и от отказалите се от парно хора, и ще бъде индивидуална за всеки вход.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 01.08.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още