IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект за 50 млн. лв. ще обнови изцяло уличната инфраструктура на Пловдив

Още през септември започват ремонти на мостове и булеварди в града

14:49 | 01.08.06 г.
Проект за 50 млн. лв. ще обнови изцяло уличната инфраструктура на Пловдив

Реализацията на мащабен инфраструктурен проект с голямо значение за града предприема Община Пловдив. Общата му стойност е 50 млн. лева, ще се изпълнява в продължение на четири години. Предвижда се първият му етап да стартира още през септември.

Капитален ремонт ще се извърши на моста Адата над река Марица. За него само до края на тази година са предвидени 1,64 млн. лв. Реконструкцията му трябва да завърши през 2008 г., а общата стойност на капиталовложенията в него е 5,2 млн. лв.

В продължение на три години ще се ремонтира Асеновградският надлез, който преди малко повече от месец се продъни и по едно от платната му зейна опасна дупка. През май бе пуснат отново ремонтираният мост на Герджика – той бе опасно подкопан от наводненията през август миналата година. Сега проектът за инфраструктурата на Пловдив предвижда до него да се построи нов мост, който да стане готов до 2009 г. Съществуващият е само от две платна и отдавна не отговаря на повишения трафик между южната и северната част на града. За старта на строителството на новия мост през тази година са предвидени 720 000 лв.

От тази есен ще започне и разширението на булевард Източен. До края на годината в него трябва да бъдат вложени 440 000 лв. По завършването му ще отидат 2,2 млн. лв. Обновеният булевард трябва да стане готов догодина. Други 800 000 лв. ще бъдат изразходвани за изграждането на нова връзка между Карловския надлез и ул. Димитър Стамболов. А за по-малки улици, нуждаещи се от ремонт, за заделени общо 9 370 000 лв. Тяхното реновиране също ще започне през септември.

Такъв мащабен инфраструктурен проект Пловдив не помни от десетиления. Много от основните му пътни артерии са в окаяно състояние и през годините по тях са се извършвали само временни кърпежи на дупките. За осъществяването му общината ще разчита на кредит от Райфайзенбанк, която след конкурс бе предпочетена пред Булбанк и Банка ДСК. Още до края на тази година трябва да бъдат усвоени над 17 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още