IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 29 юли

09:48 | 29.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 юли
 

Почват преговорите за магистрала "Тракия"

в. Новинар


Въпросите, по които ще се преговаря с португалската фирма за концесията на автомагистрала "Тракия", вече са уточнени. Това заяви по време на парламентарния контрол вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

До края на септември промените по договора ще бъдат внесени в Министерски съвет. Правителството трябва да реши дали одобрява новите моменти по концесията, или направо ще поиска нова процедура.

При постигане на изгодна промяна в параметрите на проектодоговора за концесията на "Тракия" сделката ще бъде сключена, ако не, тя няма да бъде задействана. Това заяви вчера министър-председателят Сергей Станишев в парламента.

Преди време беше поръчана независима международна експертиза на параметрите на проектодоговора, сключен от предишното правителство, припомни Станишев. Според него така представеният концесионен договор не е съобразен с интересите на българското общество.


Брюксел ни реже за Дунав мост II

в. Стандарт


Съдбата на Дунав мост II става все по-неясна. Брюксел заобикаля България и Румъния с новата си философия за сближаване със съседите, които не членуват в ЕС. Това твърди Хервиг Новак, директор на секретариата за Паневропейския транспортен коридор № 4, който минава и през Румъния и България.

Изявлението е направено в интервю за "Дойче веле". Според Новак старите десет транспортни коридора, ситуирани в Крит преди 13 години, вече имат конкуренция - т.нар. оси. Докато коридорите били замислени да облекчат транспортните връзки между отделните части на Европа, идеята на новите оси е друга: активна политика спрямо новите съседи, появили се след разширяването на ЕС - Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Сърбия и Македония. Досегашното трасе на коридор № 4 например минаваше през Румъния и България. Новата ос обаче заобикаля Румъния и само отчасти минава през България. На коридор № 4 лежи и Дунав мост II, чието изграждане ще стане безпредметно, ако новата ос мине не през Румъния, а през Сърбия.


Наесен излизат наръчници как да взимаме европари

в. Сега


Формулярите, с които общини, бизнес и неправителствени организации могат да кандидатстват за пари от EС, ще бъдат качени в интернет още до края на септември. Наесен правителството започва мащабна просветна кампания за еврофинансирането, съобщи вчера експертката Боряна Пенчева. Тогава ще започне публикуването на бланки за кандидатстване, указания за попълването им, наръчници за писане на проекти и др. За разлика от сегашните официални и помощни документи, които преимуществено са на английски, наесен всичко ще бъде преведено на български.

България може да разчита на 6,29 млрд. евро от структурните фондове на ЕС през периода 2007 -2013 г. От 2007 г. обаче ще ни притиска специална формула, според която всеки проект трябва да бъде завършен за 3 години. Ако за 36 месеца от подписването му парите не са усвоени, Брюксел автоматично спира финансирането.

Досега Европейската комисия бе снизходителна и въпреки закъсненията ни разрешаваше да теглим договорените суми от ФАР и ИСПА. Пенчева припомни, че за някои обекти по ИСПА България на практика проточва усвояването на помощите до 6-7 години. Правилата на ЕС са още по-строги за старите членки, които трябва да приключват проектите си за 2 години.

Правителството предвиди 85 млн. лева, които ще бъдат отпускани в помощ на общините с идеи за еврофинансиране. Готовите проекти трябва да се пращат в ресорните ведомства - в екоминистерството, ако става дума за пречиствателна станция, в транспортното, ако е отсечка от IV-класен път и т.н. Отрасловите министри ще отсяват предложенията и ще ги дават в МФ. Там специална комисия ще оценява проектите и ще ги внася в Съвета по европейска интеграция към премиера за финално одобрение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още