IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горна Оряховица с пречиствателна станция за близо 17 млн. евро

Новопостроеното съоръжение ще обслужва градовете Горна Оряховица, Долна Оряховица и Лясковец

12:00 | 27.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Горна Оряховица с пречиствателна станция за близо 17 млн. евро

Завърши строителството на пречиствателната станция за отпадъчни води в Горна Оряховица. Това е първият проект по програма ИСПА в областта на третиране на отпадъчните води в България, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Общата стойност на инвестицията е 16 633 945 евро, като 75 на сто от тях са безвъзмездна финансова помощ по програма ИСПА и 25 на сто – държавно финансиране.

Новопостроеното съоръжение ще обслужва градовете Горна Оряховица, Долна Оряховица и Лясковец, уточняват от министерството.

В рамките на проекта са изградени пречиствателна станция за отпадъчни води, помпена станция с напорен тръбопровод от Долна Оряховица, връзки с канализационните колектори от Лясковец и Горна Оряховица и изграждане на необходимата инфраструктура.

Полученият при работата на станцията газ метан ще бъде използван за производство на електрическа и топлинна енергия. От МОСВ добавят, че за управлението и експлоатацията на съоръжението ще бъдат обучени и назначени около 30 специалисти.

В рамките на подписания финансов меморандум за финансиране на проекта са икономисани 5,8 млн. евро. За ефективно използване на част от спестените средства през март 2006 година бе подписано изменение на меморандума и бяха включени два нови договора за подготовка на инвестиционни проекти за общините Горна Оряховица и Лясковец с цел бъдещо финансиране от кохезионния и структурните фондове на стойност 2,2 млн. евро и за доставка на оборудване за диагностика и поддържане на ВиК мрежите в двете общини на стойност 1,2 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още