IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ИРА искала да купи банка в България и апартаменти за 15 млн. лири

Планът бил да се изперат парите от обира на Northern Bank в Белфаст през 2004 г.

11:02 | 27.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
ИРА искала да купи банка в България и апартаменти за 15 млн. лири

Ирландската републиканска армия (ИРА) планирала да използва откраднатите в края на 2004 г. 26,5 млн. лири от обира на Northern Bank в Белфаст, за да купи малка банка в България, съобщи ирландското издание Belfast Telegraph.

Според информацията имало е и намерения за закупуване на апартаменти в страната на обща стойност от 15 млн. лири.

Британски експерти по тероризъм смятат, че ИРА най-вероятно се е спряла на България заради удобното й разположение в Източна Европа и отдалечеността й от Ирландия, което я прави трудна за свързване с групировката.

Плановете за изпиране на парите чрез инвестицията в недвижими имоти у нас обаче се провалили след ареста на мъжа, за който се смята, че е бил замесен в схемата за вложението на сумата от обира.

В резултат на задържането му ирландските власти в момента работят по две основни разследвания. Нишките на първото водят към петима ирландци, които чрез заведения и хотели вече финансират операциите на групировката. Второто е фокусирано върху ирландец, който е напуснал родината си преди 15 години и оттогава е закупувал имоти в различни страни.

Връзките на ИРА с обира през 2004 г. и досега не е доказана, но полицията смята, че именно организацията стои зад него. Това мнение се споделя и от ирландския министър на правосъдието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още