IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Н. Василев: Не можем да си позволим провал с проекта за е-правителство

Министърът на държавната администрация отрече да има нередности в процедурата за избор на изпълнител за проекта

10:00 | 27.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Н. Василев: Не можем да си позволим провал с проекта за е-правителство

Проектът за електронното правителство е от голяма сложност. Това е проект, който досега не е реализиран в България и критериите за него са високи, защото не можем да си позволим провал. Това се казва в становище на министъра на държавната администрация Николай Василев по повод вчерашните обвинения от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за нередности в тръжните процедури при възлагането на обществени поръчки от страна на Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР).

Няма да правим компромиси, няма да бъдат подписвани анекси, така че, ако изпълнителят смята, че не може да се справи в срок и качествено, да не подписва договора“, допълва Василев.

Според БАИТ конкурсът се провежда в нарушение на Закона за обществените поръчки и на практика е организиран така, че на условията да отговаря единствено HP.

Конкретни среди сякаш имат интерес от провал на програмата за развитие на електронното правителство. Техният принцип е „Ако аз не спечеля, по-добре никой да не спечели“. Истината е, че някой се дразни от високите критерии, защото не може да ги изпълни. Но ние не можем да си позволим да пилеем парите на данъкоплатците. В документацията на тази поръчка МДААР е защитило в най-голяма степен интереса на възложителя - т.е. на държавата, като е определило висок размер на гаранция за изпълнение на поръчката, определило е висок процент на неустойки за неизпълнение и закъснение на договора“, се казва още в становището.

По думите на министъра обвиненията на БАИТ са тенденциозни и неаргументирани, докато конкурсната процедура, организирана от МДААР, е напълно прозрачна.

По повод обвинението, че поставените пред кандидатите за участие в обществената поръчка критерии не позволяват участие на български фирми, Николай Василев уточнява, че своите документи са подали двама водещи световни производители и интегратори на информационни технологии, които са представени чрез юридически лица, регистрирани в България, тоест - български фирми.

В двата големи консорциума - "Сименс Бизнес Сървисиз" ЕООД и "Хюлет Пакард България" ЕООД - участват общо 9 компании, 8 от които са регистрирани в България и 5 от които са членове на БАИТ. И двамата кандидати не биха допуснали некачествено изпълнение на поръчката и не биха представили оферти, ако заданието е неясно или тенденциозно формулирано, подчертава министърът.

След приключване работата на изборната комисия МДААР публично ще представи подробна информация относно технологичните предложения на участващите кандидати, като това не е направено досега поради опасения дискусиите в публичното пространство да повлияят на работата на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още