IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат всички видове кредитни карти VISA с чип у нас

Предимството на кредитните и дебитни карти с чип е по-голямата сигурност и защита на данните, записани в картата, поради по-високите нива на защита

09:52 | 27.07.06 г.
Предлагат всички видове кредитни карти VISA с чип у нас

Търговска банка Алианц България започна издаването на кредитни карти с чип VISA Business - предназначена за юридически лица, и VISA Gold – предназначена за физически и юридически лица, след като преди месец пусна VISA Classic. Така банката вече издава всички видове кредитни карти VISA с чип, съобщиха от финансовата институция.

Кредитните и дебитни карти VISA с чип имат две основни предимства. На първо място това е по-голямата сигурност и защита на данните, записани в картата, поради по-високите нива на защита и приложението на най-съвременни технологии.

Данните от чипа, за разлика от магнитната лента, на практика не могат да бъдат копирани или фалшифицирани. Чип картата съдържа и магнитна лента, което позволява тя да се използва както в търговски обекти, пригодени да приемат и обработват карти с чипове, така и на всички други терминали, допълват още от Алианц България.

Съгласно въведената от Международната организация VISA International регулация (liability shift), клиентите, използващи карти с чип, са защитени, в случай че използват картата си на ПОС устройство, което не чете чип и данните бъдат копирани от магнитната лента на картата. Ако възникнат подобни случаи, регулацията постановява, че банката, обработваща транзакциите на съответния ПОС възстановява сумата на клиента.

Великобритания е лидер в употребата на смарт карти с чип с 90 милиона карти. В Румъния две банки са сертифицирани за чип карти на ПОС, като броят им възлиза на 7 000. В Сърбия и Черна Гора функционират около 230 000 карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още