IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Забраниха на Кремиковци да монополизира напълно циментовия пазар

Осъществяването на забранено споразумение между Кремиковци и Цемеко ООД би довело до изключване от пазара на производители като Златна Панега, Холсим и Плевенски цимент

16:15 | 26.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Забраниха на Кремиковци да монополизира напълно циментовия пазар

Комисията за защита на конкуренцията забрани споразумението за доставка на шлака от металургично производство, сключено на 15 ноември 2004 г., между “Кремиковци” АД, в качеството му на доставчик, и “Цемеко” ООД, в качеството му на купувач, съобщиха от регулаторния орган.

Забранен е и параграф 10 от договора за джойнт венчър, сключен на 15 септември 2004 г., между Кльостерс Бетайлигунгсгезелшафт мбХ, Германия и “Кремиковци” АД. “Цемеко” ООД е учредено с въпросния договор за джойнт венчър, като забраненият параграф предвижда Цемеко да предложи на Кремиковци сключването на договор за доставка на шлака, с определени конкретни стойности за количествата и продажната цена на продукта. В съответствие с това на 15 ноември 2004 г. е сключено споразумение, с което са формализирани точните параметри на доставките.

Шлаката от металургично производство е основна суровина при получаването на доменен цимент. Тя не би могла да бъде заменена с друга добавка, а влаганите количества от нея във всеки отделен вид цимент не могат да бъдат редуцирани.

Комисията е направила анализ на пазара, след като в края на миналата година е получила уведомление от Цемеко за споразумението с Кремиковци, като от компанията са поискали КЗК да се произнесе, че договореностите с металургичния комбинат не са в нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Ефективното им изпълнение е предвидено да започне след изграждането на мощности за производство на цимент от Цемеко.

Пазарният анализ обаче е показал, че изпълнението на предвидените в договора доставки към Цемеко ще лиши напълно или в много висока степен всички останали потребители от достъп до тази суровина. В резултат на невъзможността им да я закупуват от единствения местен доставчик, те ще бъдат принудени да спрат производството си на шлаков цимент.

За “Златна Панега”АД, “Холсим”АД и “Плевенски цимент”АД този продукт формира основната част от производството и продажбите им. В този смисъл те ще бъдат изключени от пазара, а “Девня Цимент”АД ще загуби значителна част от клиентите.

Пренастройването на заводите на останалите участници към цименти без шлака ще бъде продължително и скъпо. Това ще доведе до загуба на пазари и клиенти и най-вече ще бъде принудително в резултат на разглежданото споразумение.

КЗК счита още, че осъществяването на договора ще замени сегашната олигополна структура на пазара на шлаков цимент с монопол на Цемеко. Дружеството няма да изпитва никакъв конкурентен натиск и поведението му ще се определя само от собствените икономически интереси.

Практиката е доказала, че подобни ситуации водят до прилагане на монополно високи цени и модели на поведение, които грубо нарушават конкуренцията на пазара. 

През следващите години ще се наблюдава засилено търсене на цимент, за което основен фактор ще е голямото потребление на строителни материали във връзка с бързо растящото строителство. През 2005 г. темповете на нарастване в строителството изпреварват това в промишлеността, като тази тенденция се очаква да се запази през следващите 7-8 години, се казва в анализ на Центъра за икономическо развитие.

Бумът в потреблението на цимент е свързан най- вече със сградното строителство (жилища, обществени сгради, хотели и др.). Очаква се през следващите 2-3 години все още водещо да бъде сградното строителство, но след това инженерното строителство ще набере бързо скорост поради необходимостта от изграждане на множество мащабни инфраструктурни проекти.

Прогнозата е за нарастване на потреблението на цимент в страната с над 60% за периода до 2013 г., като средногодишното нарастване ще е със 7-8%. В края на периода потреблението на човек от населението може да достигне 560-600 кг, доближавайки се до средните европейски норми, но оставайки значително под тези в южните страни членки на ЕС (800-1200 кг на човек от населението). 

На фона на тези перспективи и предвид договореностите между Кремиковци и Цемеко има съмнения дали при изпълнението им конкуренцията в сектора би просъществувала.

По време на днешната търговска сесия акциите на Кремиковци се повишиха с 1,14% до средна цена от 17,40 лв. за брой. 

 

 

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още