IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искат нов търг за електронното правителство

Според БАИТ при сега заложените условия в конкурса на изискванията отговаря единствено Hewlett Packard

16:07 | 26.07.06 г.
Искат нов търг за електронното правителство

Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) призова на пресконференция днес за незабавно спиране и изготвяне наново на тръжната процедура по проекта за „Доставка и изграждане на интеграционната система за електронно правителство“, както и всички други стратегически важни за страната поръчки от подобен род.

От БАИТ заявиха, че са поставени предварително препятствия за участие на български и чуждестранни фирми в тръжните процедури по проекта за изграждане на електронно правителство, както и че съществуват множество нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Според асоциацията от цялостния анализ на документацията на ЗОП е видно, че обектът на обществената поръчка се състои от две части - доставка на хардуерно оборудване и изграждане на информационна система за електронно правителство. В противоречие с така определения обект на обществената поръчка обаче е приложения към документацията на ЗОП проект на договор, който има предмет единствено доставка на хардуерно оборудване, но не и за софтуерно такова.

Според БАИТ изпълнението на цялата сървърна част за реализирането на единен информационно-технически център е възможна само с продукти на Hewlett Packard, тъй като само продуктите на последната отговарят на предварително обявените условия на възложителя (държавата). Това лишава от възможност за участие всички останали големи световни производители като IBM, DELL, NEC, Acer, BULL и Fujitsu Siemens и нарушава свободната конкуренция и равнопоставеността на кандидатите. Освен това на практика в конкурса не могат да участват български компании, защото според изискванията кандидатите трябва да имат референциални инсталации, обслужващи държавни институции в минимум пет страни членки на ЕС.

Вчера бе обявено, че подадените в срок оферти в настоящата тръжна процедура за електронно правителство са тези на на HP и Siemens.

Представителите на БАИТ заявиха, че не е възможно проекта за електронно правителство да бъде изпълнен в софтуерната му част поради кратките срокове, посочени в документацията за изпълнението му. По думите им 90% от от парите за обществената поръчка, или 6 млн. лв., ще отидат за хардуер и едва 10% - за софтуер. Асоциацията препоръча обществената поръчка за електронно правителство да бъде проведена за софтуер, като най-рано след две години да се закупи и хардуер, когато цените на последния ще са по-ниски.

От асоциацията се оплакаха, че Държавната администрация тотално пренебрегва усилията на БАИТ за създаване на правила за взаимодействие между българската информационно-комуникационна индустрия и държавата.

Исканията на Българската асоциация на информационните технологии са да се върне старият ЗОП в частта му за избор на победител при обществена поръчка само при наличие на поне три валидни оферти, а не както е сега – само при една оферта, контрол на изпълнението на поръчките от браншови структури и допускане на обжалване на резултатите и заданието на търга.

БАИТ е нестопанско сдружение в областта на информационните и комуникационните технологии в България. То обхваща 170 фирми, а заедно с колективните си членове представлява общо 210 водещи фирми, които представляват 70 на сто от пазара на информационни и комуникационни технологии в страната и които изпълняват над 73 на сто от обществените поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още