IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Роял Патейтос издаде емисия облигации на стойност 3 млн. евро

Облигациите са с матуритет от пет години и годишна лихва от 9%, платима на шестмесечие

11:40 | 26.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Роял Патейтос издаде емисия облигации на стойност 3 млн. евро
Роял Патейтос АД издаде корпоративни облигации на стойност 3 млн. евро на 21 юли, съобщиха от Болкан Капитал Мениджмънт ООД, консултант по емисията.

Облигациите са с матуритет от пет години и годишна лихва от 9%, платима на шестмесечие. Главницата ще се изплаща на шест равни вноски заедно с последните шест лихвени плащания. Емисията е разпределена в 3 000 облигации, всяка с номинал от 1 000 евро.

Облигациите бяха пласирани в условията на първично чатсно предлагане, като водещ мениджър бе Елана Трейдинг АД. На 29 юни в София Болкан Капитал Мениджмънт организира „road show“, на което емисията бе представена на група институционални инвеститори.

Общо 45% от дълговите ценни книжа бяха закупени от взаимни фондове, пенсионни фондове и застрахователни компании записаха по 10%, а 7% бяха закупени от инвестиционни посредници. Индивидуални инвеститори записаха 15 на сто от емисията, а останалите 13% бяха придобити от други институционални инвеститори. Предстои качването на облигациите за търговия на Българска фондова борса – София.

Заемът ще бъде използван за финансиране на инвестиционните проекти на Роял Патейтос, свързани с реконструкцията и разширяването на плантацията в с. Белчин по програма САПАРД, както и за погасяване на банкови заеми и освобождаване на обезпечения.

Мажоритарен собственик на Роял Патейтос е Global Finance с дялово участие от 55 на сто. Global Finance е водеща компания за инвестиции чрез дялово участие в Югоизточна Европа. Компанията управлява над 400 млн. eвро в няколко фонда, опериращи в региона. Сред инвестициите й в България са Обединена Млечна Компания, Стинд и Дружба, Стийлмет, Чипита, Onda Coffee Break, Магазини „Фамилия“.

Роял Патейтос АД е основано през 1996 година в с. Белчин, община Самоков. Компанията е водещ производител на бланширани, замразени картофи в страната с пазарен дял около 30%, като от 2001 година предлага и сурови картофи и замразени зеленчуци.

Роял Патейтос произвежда близо 8 хил. тона картофи годишно, основно в районите около Самоков, Велинград, София и Видин. Целта на компанията е не само да поддържа водещата си позиция в страната, но и да разшири пазарния си дял на Балканския полуостров, където общата консумация на картофи надхвърля 100 хил. тона годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още