IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проект за петролна рафинерия до Сребърна получава сертификат Първи клас

Инвестицията е на стойност 157 млн. долара, годишният капацитет на рафинерията ще е около 1,5 млн. тона суров петрол

09:27 | 26.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Проект за петролна рафинерия до Сребърна получава сертификат Първи клас

Инвестиционният проект на „Петромакс Рифайнъри България” АД ще получи днес сертификат за инвестиция Първи клас, съобщиха от Българската агенция за инвестиции. Фирмата предвижда да изгради петролна рафинерия в Силистра. Сертификатът ще бъде връчен от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров на лорд Терънс Монтагю-Мур, председател на Борда на директорите в компанията.

Инвестицията в проекта на австрийската Petromaxx Energy Group GmbH в България чрез дъщерното й дружество възлиза на 157 млн. долара (235 млн. лева). Инвестиционното предложение ще бъде реализирано на площадка, собственост на фирмата ''Петромакс Рифайнъри Българи'' АД, в индустриалната зона на Силистра. Местоположението на рафинерията цели снабдяването на потребители от цяла България и износ за съседни страни. Ще бъдат изградени още пристанищен комплекс, складове и прилежаща инфраструктура.

Годишният капацитет на рафинерията ще е около 1 500 000 тона суров петрол. Произвежданите крайни продукти са – бензин 95H и 92H, нафта, керосин, корабно гориво, дизелово гориво и мазут.

Оборудването ще е внос от водеща фирма производител на петролни съоръжения и инсталации в Съединените американски щати – Бейсик екуипмент, Хюстън, щата Тексас.

Новата петролна рафинерия в Силистра ще бъде конструирана така, че да отговаря на европейските стандарти за качество и опазване на околната среда, обясни инвеститорът. Рафинерията предлага безотпадна технология при затворен цикъл на производство за атмосферна дестилация на суров петрол и екологично чисто производство, отговарящо на американските и европейски стандарти за ограничаване на вредните емисии като сяра, серен двуокис, азотен окис, въглероден окис, отпадни води и др.

На около 16 км западно от Силистра се намира езерото Сребърна, което от 1983 г. е в списъка на паметниците на световното културно наследство и природните забележителности на ЮНЕСКО. Според уверенията на инвеститора последствия от дейността му върху околната среда няма да има, като се има предвид, че високото равнище на контрол над вредните емисии се гарантира от производителите на съоръженията за преработка на суров нефт независимо от вида на суровината.

Проектът ще доведе до създаване на 300 нови работни места в регион с висока безработица, като по време на фаза строителство и въвеждане в експлоатация ще бъдат ангажирани около 1000 работници и служители.

От Българската агенция за инвестиции смятат, че успешното реализиране на инвестиционния проект ще позволи на България да намали настоящата си зависимост от внос на рафинирани петролни продукти, произведени при несъвременни технологични условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още