IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкционираха софтуерна фирма с 30 хил. лв. за нелоялна конкуренция

КЗК е установила, че в програмата Money works на Генсофт е включена функция, която по неправомерен начин извършва конвертиране на данни от продукт на молителя Микроинвест ООД

16:19 | 25.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Санкционираха софтуерна фирма с 30 хил. лв. за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции по 15 хил. лв. на Генсофт ООД, София за извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията. Комисията е постановила прекратяване на нарушенията, съобщават от пресцентъра й.

Молител по преписката е Микроинвест ООД, София.

Двете дружества произвеждат софтуерни продукти за отчитане стопанската дейност на търговски фирми.

КЗК е установила, че в програмата Money works на Генсофт е включена функция, която по неправомерен начин извършва конвертиране на данни от продукт на молителя Микроинвест ООД. Като резултат потребителите остават с впечатление, че двете програми са свързани и нямат основание да се съмняват в законосъобразността на новия софтуер. По този начин ответникът се възползвал от придобитата популярност на конкурента си и разширил значително кръга на потенциалните си клиенти.

КЗК е установила още, че в спорния продукт се съдържа наименованието “Microinvest”, изписано със специфичен шрифт, подобно на регистрираната марка на молителя. Това би могло да заблуди потребителите както относно произхода на програмата, така и по отношение на евентуално съвместно участие на страните в разработването й.

Комисията за защита на конкуренцията счита, че подобно поведение противоречи на добросъвестната търговска практика и следва да бъде санкционирано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още