IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата представи Адванс Екуити холдинг на инвестиционната общност

Днес стартира първичното публично предлагане на книжата на холдинга, чрез което капиталът ще бъде увеличен от 2 млн. на 12 млн. лв.

11:45 | 25.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Борсата представи Адванс Екуити холдинг на инвестиционната общност

Изпълнителният директор на Адванс Екуити холдинг Венцеслав Петров обяви началото на днешната търговска сесия с традиционния камбанен звън по време на официалното представяне на дружеството, организирано от Българска фондова борса – София.

Дружеството за дялови инвестиции е нещо ново за българския капиталов пазар, тъй като набраните чрез фондовата борса средства се насочват пряко към частния бизнес. Смятаме, че Адванс Екуити холдинг ще спомогне за развитието на пазара у нас, подобно на популярните на запад „private equity“ фондове, като същевременно ще повиши конкурентноспособността на българските компании“, заяви Петров.

Днес стартира първичното публично предлагане на книжата на холдинга, чрез което капиталът ще бъде увеличен от 2 млн. на 12 млн. лв. чрез издаване на нови 10 млн. акции, всяка с номинална и емисионна стойност от 1 лв.  Общо 1 952 104 акции на дружеството бяха закупени днес на цени между 1,02 лв. и 1,45 лв. за брой.

Към момента Адванс Екуити холдинг има направени инвестиции в три дружества – Енерджи Ефект ЕАД, Енерджи Инвест ЕАД и Агро Тера Север АД. Предметът на дейност на Енерджи Ефект е съсредоточен в областта на енергийната ефективност, а инвестицията от страна на холдинга в капитала на дружеството е в размер на 300 хил. лв. (100% от капитала).

Енерджи Инвест, което също е еднолична собственост на холдинга, управлява проекти в областта на възобновяемите енергийни източници. Инвестицията в капитала на компанията е на стойност 150 хил. лв. Към момента тече подготовка за изграждане на вятърен парк край с. Видно, община Каварна. Закупен е парцел от 82 декара в землището на селото и е договорена доставката на четири ветрогенератора, всеки от които е с мощност от 600 kW. Общият размер на инвестицията е 2,3 млн. лв., като се предвижда ползване на банков кредит в размер на до 70% от нея в рамките на Кредитната линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (КЛЕЕВЕИ), разработена от Европейската банка за възстановяване и развитие. КЛЕЕВЕИ включва като възможност опрощаването на до 20% от сумата на кредита, под формата на безвъзмездно финансиране.

Агро Тера Север извършва дейност в сферата на земеделието и е 90% собственост на Адванс Екуити холдинг. Активността на компанията е съсредоточена в района на Северозападна България, където ще се търси партньорство с едри земевладелци, каквито са и дружествата със специална инвестиционна цел. Приоритет ще бъде отглеждането на земеделски култури, с възможности за реализация както у нас, така и на европейския пазар.

В момента разполагаме с много нови идеи, голямата част от които още не са в процес на осъществяване. Около 80% от набраните средства от публичното предлагане ще бъдат използвани за нови проекти, докато останалите 20% ще бъдат насочени към досегашните три дъщерни дружества. Планираме до 2 години и половина управляваните от компанията активи да достигнат 80 млн. лв.“, коментира за Investor.bg Венцеслав Петров.

На организираното от борсата събитие присъства и директорът за връзки с инвеститорите на Стара Планина Холд Николай Митанкин по случай преместването на акциите на дружеството за търговия на по-горен сегмент на официалния пазар.

Доверието на инвестиционната общност към българския капиталов пазар нараства, което е резултат от усилията както на публичните дружества, така и на екипа на Българска фондова борса – София. Свидетелство за това е и двумесечният възходящ тренд на широкия индекс BG40“, заяви Митанкин.

Стара Планина Холд отчете консолидирана печалба в размер на 588 хил. лв. за първото тримесечие на тази година в сравнение с 1,01 млн. лв. към 31 март 2005. На 15 септември ще стартира изплащане на нетен дивидент от дружеството за 2005 година в размер на 0,1281 лв. на акция. Най-голям дял в инвестиционния портфейл на холдинга заема машиностроенето (68%), следвано от електротехническата и текстилната промишленост съответно с 16% и 5%. Компанията притежава и участия в сферата на парфюмерийната индустрия, пътното строителство и хранителната промишленост.

Свързани компании:

Адванс Екуити Холдинг АД (в ликвидация)(ADVE)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още