IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТК с нова глоба от 200 хил. лв. заради опит за засилване на монопола си

Компанията препродава на конкурентите си ADSL пакети вместо да им предложи договори за битстрийм достъп при недискриминационни условия

17:01 | 24.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
БТК с нова глоба от 200 хил. лв. заради опит за засилване на монопола си

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 200 хил. лв. на БТК АД заради това, че компанията не е изпълнила допуснато и потвърдено от ВАС решение на комисията, съобщиха от регулаторния орган.

Молител по преписката е “Сдружение за електронни комуникации”.

В решението си от 2005 г. КЗК е постановила БТК да изготви и предложи на интернет доставчиците договори за битстрийм достъп в първите три нива на осъществяването му, при недискриминационни условия.

Проведеното проучване сочи, че за да бъде изпълнено решението на КЗК не се изисква допълнително техническо усъвършенстване на съоръженията от страна на БТК. Както не е необходимо и извършването на допълнителни разходи.

Събраните доказателства обаче показват, че към настоящия момент постановеният достъп не е осигурен.

Действията на БТК са приключили с предложение към операторите, което не отговаря на изискванията на КЗК. По-конкретно телекомът е предоставил възможност на конкурентите си само да препродават “ADSL достъп до интернет”. По този начин те не биха могли самостоятелно да предложат интернет на своите клиенти.

На практика, като препродават ADSL пакети, алтернативните оператори ще извършват същата услуга, която потребителите биха могли да получат директно от БТК. Предвидената отстъпка не позволява формирането на нови, различни от досегашните ценови нива.

Комисията счита, че действията на ответното дружество възпрепятстват възможността на останалите оператори да навлязат на разглеждания пазар. Те не само запазват, но и засилват господстващото положение на телекомуникационната компания.

Подобно поведение би могло да увреди интересите на потребителите и да наруши ефективната конкуренция, която да доведе до снижаване на цените и подобряване качеството на услугите, се казва в становището на регулаторния орган.

Наложената санкция на БТК е поредната от серия подобни глоби, наложени заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на телекомуникационни услуги. Сред санкциите само oт тази година са тази от март в размер на 100 хил. лв., април - 300 хил. лв., началото на юли – 100 хил. лв.

По време на днешната търговска сесия акциите на компанията загубиха 0,2% от стойността си до средно ниво от 9,78 лв. за брой.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още