IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Ти Би Ай Кредит” получи първоначален кредитен рейтинг от НАКР

От началото на 2006 г. НАКР е единственият български асоцииран партньор на Moody’s Investors Service

14:47 | 24.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
„Ти Би Ай Кредит” получи първоначален кредитен рейтинг от НАКР

Национална агенция за кредитен рейтинг (НАКР), единствен асоцииран партньор на Moody’s Investors Service в България, присъди днес първоначален местен дългосрочен кредитен рейтинг на „Ти Би Ай Кредит” ЕАД – bgA3 и краткосрочен местен рейтинг – bgP-2. Перспективата е стабилна.

Местните рейтинги на НАКР представят мнението на агенцията за сравнителната степен на кредитен риск на дружествата в границите на България. При анализа се оценява възможността и готовността на дадено предприятие да погасява финансовите си задължения напълно и навреме.

Рейтингът, присъден на Ти Би Ай Кредит, е от инвестиционен клас и показва мнение за качество над средното и малък кредитен риск, съобщават от дружеството.

Ти Би Ай Кредит се концентрира изцяло върху целево финансиране за покупка на потребителски стоки и издаване на кредитни карти. Прогнозираният висок ръст на този пазар през следващите години ще даде възможност на дружеството да продължи да се развива с бързи темпове, смятат от НАКР.

Рейтингът също така оценява принадлежността на дружеството към финансовата група Ти Би Ай и нейните силни позиции в България. От голямо значение е декларираната подкрепа от страна на непрекия акционер – TBIF Financial Services B.V. Отчита се и доброто вътрешно взаимодействие между компаниите от групата.

Рейтингът е силно подкрепен от добрата ликвидност, изразена чрез управлението на активите и пасивите на дружеството. Активите на дружеството нарастват от 48 млн. лева до близо 57 милиона лева, съответно към края на 2004 и 2005 г., а ликвидността е по-висока от средната за сектора в глобален мащаб.

Национална агенция за кредитен рейтинг” АД е частна агенция със седалище в София. От началото на 2006 г. НАКР е единственият български асоцииран партньор на Moody’s Investors Service, водещата агенция за кредитен рейтинг в света. Рейтингите, които НАКР присъжда, се изготвят според методологиите и практиките на Moody’s и се определят по сравнителна скала от bgАаа (най-висок рейтинг) до bgС (най-нисък).

Свързани компании:

Ти Би Ай Кредит ЕАД - четвърта емисия(A27A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още