IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Започват проверки в магазините за грамажите и цените на стоките

Ще се проверяват и бензиностанциите за представяне на пълната и вярна информация относно предлаганите продукти

09:42 | 24.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Започват проверки в магазините за грамажите и цените на стоките

От днес Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва съвместни проверки по търговските обекти, съобщиха от регулаторния орган.

Заедно с Държавната агенция за метрология и технически надзор комисията ще проверява коректността на търговците при обявяването на цените и грамажите на хранителните стоки, които са пакетирани или опаковани предварително.

В случай че бъде установено, че масово обявените грамажи не отговорят на посочените в етикета данни, КЗП ще заведе колективен иск срещу нарушителите. Предвидените глоби при невярна информация за продукта са в размер между 300 и 1500 лв.

Инспектори от комисията съвместно с представители на Независимия съюз на потребителите в България ще следят и за предоставянето на пълната и вярна информация за продуктите, които се предлагат в бензиностанциите. Това се налага предвид започналия активен туристически сезон, в който се наблюдава засилен интерес към тези стоки. Целта е по-висока защита на потребителите и осигуряването на правото им за получат предварителна информация преди да закупят дадена стока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 24.07.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още