IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 22 юли

3-членен състав на ВАС отхвърли жалбата на френската "Венси" срещу решението на МС, с което за концесионер на летищата във Варна и Бургас бе определена немската "Фрапорт".

09:40 | 22.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 22 юли
 Отвори се нова врата за източване на ДДС

в. Сега

Нов ефективен начин за източване на ДДС одобриха депутатите вчера. Търговията с отпадъци от черни и цветни метали вече ще се облага с 20% ДДС. Така търговците ще могат да искат да им се връща данъчен кредит, без изобщо налогът да е бил внесен и на практика ще се източва хазната.

Това е част от приетия вчера окончателно нов закон за ДДС. Той влиза в сила от датата на членството на България в ЕС.

Преди години търговията със скрап бе освободена от облагане с ДДС именно защото е много рискова от гледна точка на плащането на налога. Причината промяната да мине са нормите на Европейския съюз, според които скрапът трябва да се облага, стана ясно от дебатите. По време на преговорите с ЕС бившите управляващи са пропуснали да поискат у нас да се въведе изключение от евронормите. Единствената възможност за България сега е след влизането в ЕС да поиска изключението. До одобрението на ЕС, ако такова бъде получено, ДДС ще се точи. Бившият финансов министър Милен Велчев, по чието време глава "Данъчна политика" бе затворена, вчера предложи скрапът да се облага с 0% ДДС.


Съдът отхвърли жалбата на Венси за концесията на летищата във Варна и Бургас

в. Сега

3-членен състав на ВАС отхвърли жалбата на френската "Венси" срещу решението на МС, с което за концесионер на летищата във Варна и Бургас бе определена немската "Фрапорт". Мотивът е, че компанията няма правен интерес. Решението може да се обжалва до 7 дни пред 5-членен състав на съда.


Мутафчиев: Бавят продажбата на България ер

в. Стандарт

Продажбата на "България ер" се бави, оплака се транспортният министър Петър Мутафчиев. Стратегията бе готова през януари, а сега е края на юли, заяви министърът пред Дарик радио. Агенцията за приватизация с две седмици и половина забавя искането за вземане на три нови самолета "Боинг". Това довело до месец и половина закъснение за получаване на самолетите, коментира Мутафчиев. Преговаря се с други авиокомпании за наемане на две допълнителни машини, за да се покрият чартърните полети, които ще донесат печалба от 8 млн. лв. Така ще се компенсират загубите от 12 млн. лв., каза той. Според АП обаче по-добре е сделка за България ер да има наесен, когато в компанията влязат приходите от чартърите през лятото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още