IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската рейтингова агенция JCRA потвърди дългосрочния рейтинг на България

Перспективата на рейтингa се променя от стабилна на положителна

17:53 | 21.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Японската рейтингова агенция JCRA потвърди дългосрочния рейтинг на България

Японската рейтингова агенция JCRA потвърди рейтинг ВВВ за дългосрочен дълг на България в чуждестранна валута и рейтинг ВВВ+ за дългосрочен дълг на страната ни в местна валута, съобщиха от Министерски съвет. Перспективата на рейтингите се променя от стабилна на положителна.

Според Кацуо Имаи и Тошихико Наито, анализатори на JCRA за България, фискалната структура на страната е по-стабилна благодарение на трайния фискален излишък и значителното намаление на държавния дълг.

Консолидираният фискален баланс през 2005 година e отбелязал излишък, равняващ се на 2,3% от БВП, в сравнение с 1,5% през 2004 година. Голяма част от този излишък е вследствие на увеличени приходи поради нарастване на вътрешното търсене, които значително компенсират увеличението на разходите, породено от оздравителните мерки за справяне с щетите от наводненията.

Държавният дълг (включително дълговите гаранции) в края на 2005 година бе 31,9% от БВП, което е наполовина в сравнение с нивото отпреди три години. Това е благодарение на ефикасното управление на дълга, изразяващо се в пълното предплащане на брейди облигациите със средства от фискалния излишък и приходите от приватизация, посочват от JCRA. Освен това в края на 2005 година фискалният резерв достигна 4,5 млрд. лв. (2,3 млрд. евро), или 10,8% от БВП.

През първите четири месеца на 2006 година консолидираният фискален излишък е достигнал 1,9% от БВП, като е нараствал по-бързо в сравнение с предходната година. В края на май 2006 година държавният дълг е намалял още до 27,5% от БВП основно от предплащането на заеми към МВФ и Световната банка.

Според рейтинговата агенция с оглед на допълнителните финансови изисквания за съфинансиране на проекти от ЕС след присъединяването на България от изключителна важност е да се реализира фискален излишък, за да се поддържа стабилна фискална структура. В одобрения от правителството план на бюджета за 2007 година се предвижда излишък от 0,8% от БВП. По този начин се очаква правителството да поддържа стабилна фискална политика през 2006 и 2007 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още