IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бобовдолци искат оставката на министър Овчаров

В писмото до прокурора №1 бобовдолци твърдят, че през последните месеци принципалът на "Мини-Бобов дол" грубо е погазил законите на страната

09:57 | 21.07.06 г.
Бобовдолци искат оставката на министър Овчаров
Да бъде отстранени министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, изпълнителният директор на "Мини-Бобов дол" Пламен Стефанов и членът на Съвета на директорите Димитър Ганчев, настояват в молба до главния прокурор Борис Велчев от инициативния комитет за защита на интересите на гражданите на община Бобов дол.

По думите им Ганчев е и директор по производство в "Ораново" ЕООД. Бобовдолци искат тримата да бъдат отстранени до изясняване на случая с отдаването под наем на "Мини-Бобов дол".

В писмото до прокурора бобовдолци твърдят, че през последните месеци принципалът на "Мини-Бобов дол" грубо е погазил законите на страната.

Жителите на миньорския град смятат, че министър Румен Овчаров е злоупотребил с властта, която упражнява, като е отдал под наем "Мини-Бобов дол" с всички площи, табани, технически съоръжения, инсталации и други дълготрайни материални активи.

Договорът бил сключен на основание чл. 17 от правилника за реда на уреждане на правото на държавата в търговски дружества с държавно участие в капитала. Тази разпоредба предвижда, че в отделни случаи с разрешение на едноличния собственик на капитала сключването на договори за продажба, замяна и наем на дълготрайни активи, независимо от балансовата им стойност да се извършва чрез пряко договаряне, като началната цена се определя от лицензиран оценител.

От инициативния комитет смятат, че тази разпоредба не е спазена и сделката е извършена в нарушение на законодателството на страната и при условията на пълна непрозрачност.

Наемателят се разпорежда и с активи, които са изключителна държавна собственост /полезни изкопаеми, галерии, шахти и други/ и не подлежат на отдаване под наем, казват още жителите на Бобовдол. Според тях наемателят извършва дейности /добив на въглища, транспорт и продажба/, които са разрешени единствено на притежателя на концесията върху находището.

В началото на март тази година гръцката компания "Държавно предприятие за електричество" е предложила приватизация на ТЕЦ "Бобов дол" заедно с мината. Тази сделка вече е одобрена и от ВАС, казаха още от инициативния комитет. Оттам смятат, че не са известни мотивите за избор на "Ораново" ЕООД.

В документа се посочва, че при влизането на наемателя в мината той веднага е изискал да му бъдат представени скиците на четвърти участък от рудник "Христо Ботев" , където сега се предлага да се депонират отпадъците на София. Бобовдолци твърдят, че е направено неправомерно вписване в общинската служба "Земеделие и гори".

Това е вторият сигнал, който инициативният комитет в Бобов дол изпраща до главния прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още