IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобиха с по 5 хил. лв. две фирми за имитация на бензиностанции OMV

Обликът на бензиностанция “Мартини” е идентичен с тези на OMV

17:00 | 20.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Глобиха с по 5 хил. лв. две фирми за имитация на бензиностанции OMV

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби с по 5 хил. лв. две фирми, които последователно са били собственици на бензиностанция, имитирала дизайна на обектите от веригата OMV у нас, съобщиха от комисията.

Санкционираните дружества са ЕТ “Мартини – 95 – Айтен Мустафова”, Върбица и “Верегава” ЕООД, Шумен.

Производството е образувано по молба на “ОМВ България” ЕООД. Предмет на спора е сходството във външния вид между “Бензиностанция с търговски комплекс - Мартини”, Върбица и обектите на молителя. Собственик на бензиностанцията в периода март 2003 – август 2004 е ЕТ “Мартини – 95”, а към настоящия момент – “Верегава” ЕООД.

Обликът на бензиностанция “Мартини” е идентичен с тези на OMV, уточняват от КЗК. Както в посочения период, така и след него комбинацията от цветове, начинът на тяхното съчетаване, разположението им върху различните елементи от съоръжението създават сериозни прилики с бензиностанциите OMV.

Според КЗК, макар да са извършени известни промени, видът на комплекс “Мартини” към момента значително напомня на обект на молителя, а разликите помежду им са несъществени.

Подобна имитация би могла да доведе до подкопаване доверието в OMV, да увреди репутацията й и по този начин да отклони част от потенциалните клиенти на дружеството. Поведението на ответниците ощетява директно и потребителите, като повлиява нечестно на решението им за покупка, смята регулаторният орган.

По-рано днес компанията майка на “ОМВ България” ЕООД – австрийската група OMV, съобщи,  че е открила ново нефтено и газово находище в Тунис, от което компанията очаква да добива по около 5970 барела петрол на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още