IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски фонд влага 300 млн. евро у нас за преработка на боклук в петрол

Заводите ще работят по технологията петрологенеза, изобретена от български и германски учени

13:43 | 20.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Германски фонд влага 300 млн. евро у нас за преработка на боклук в петрол
В пет български общини ще бъдат изградени заводи за преработване на биомаса и отпадъци в петрол, като е осигурено финансиране от 300 млн. евро, съобщи председателят на Асоциацията за развитие на стопанството и културата (АРСК) д-р Николай Недков, цитиран от Dnes.bg.

Инвеститорът е германски фонд, в който участват Дженерал мотърс, Дженерал електроникс и Световната банка. Заводите ще бъдат в Шумен, Силистра, Перник, Ямбол и Мездра, обясни Недков.

Шумен и Силистра вече имат подписани договори за заводите, допълни още председателят на АРСК. По думите му в края на октомври ще започне строежът в Шумен. Заводът трябва да започне да действа в началото на 2008 година. Там преработката на биомаса и боклук ще осигурява по 60 до 80 милиона тона петрол годишно.

Заводите ще работят по най-напредналата технология – петрологенеза, изобретена от български и германски учени, поясни Недков.

През 2008 година АСРК очаква да привлече инвестиции от 600 млн. до 1 млрд. евро, заяви още председателят на асоциацията. Той уточни, че това ще бъдат частни капитали. Инвестициите ще бъдат насочени към четири сектора – добив на полезни изкопаеми, преработка на отпадъци, работа с гаранционни и инвестиционни фондове и въвеждане на високи технологии.

Недков участва във форума "Дни на икономиката, културата, екологията, туризма и спорта", който се провежда във Варна. Съорганизатори на конференцията са 9 общини. Сред гостите има представители на САЩ, Турция и на още 17 български кметства.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още