IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отделят 7 млн. лв. за повишаване конкурентоспособността на икономиката

Целта е да се стимулират пазарноориентирани научно-приложни изследвания, предназначени за индустрията

12:48 | 20.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Отделят 7 млн. лв. за повишаване конкурентоспособността на икономиката
7 млн. лв. от държавния бюджет ще бъдат отделени за Националния иновационен фонд (НИФ), съобщава правителствената информационна служба. Фондът беше създаден през миналата година като една от мерките, посочени в Иновационната стратегия на България.

Целта е повишаване конкурентоспособността на българската икономика чрез стимулиране на пазарноориентирани научно-приложни изследвания, предназначени за индустрията и създаването на условия за привличане на частни капитали за финансиране на иновациите, отбелязват от кабинета.

НИФ е схема за предоставяне на държавна помощ в съответствие със Закона за държавните помощи. Той е елемент от правителствената стратегия за ефективното интегриране на България към Европейския съюз.

Дейностите, които ще се реализират с бюджета тази година са: плащания по вече сключени договори, наблюдение и оценка на резултатите за всеки договор, оценка на постъпилите предложения през първата сесия за 2006 година, семинари за обучение, изработка на печатни материали, изграждане на информационна система за регистрация и управление на реализиращите се проекти.

На 31 март тази година приключи набирането на документи по първата конкурсна сесия за 2006 година. Постъпили са общо 145 проекта, от които 123 са научно-приложни изследователски проекти и 22 – технико-икономически/предпроектни проучвания.

През 2005 година са сключени 110 договора с класирани кандидати и по част от тях са извършени първите плащания, уточняват още от кабинета. По този начин са усвоени изцяло средствата, отпуснати от държавния бюджет за 2005 година в размер на около 5,5 млн. лв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още