IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Насърчителна банка получава кредитна линия за 10 млн. евро

Средствата ще бъдат използвани за финансиране на малки и средни предприятия за закупуване на японско инвестиционно оборудване

11:54 | 19.07.06 г.
Насърчителна банка получава кредитна линия за 10 млн. евро

Насърчителна банка ще получи 10 млн. евро за срок от 8,5 години от Японската банка за международно сътрудничество (JBIC) и от банка Мизухо, стана ясно на проведената днес пресконференция на Насърчителна банка.

Средствата ще бъдат използвани за финансиране на малки и средни предприятия (МСП) за закупуване на японско инвестиционно оборудване. Целта на договора за кредитната линия е привличането на изгоден кредитен ресурс за българските МСП.

Предвидени са гратисни периоди до 2,5 години за ползвателите на кредитите по сключения договор, както и намалени изисквания за обезпечение по инвестиционните кредити със срок над 3 години. По думите на изпълнителния директор на Насърчителна банка Сашо Чакалски лихвените проценти, по които банката ще отпуска кредитите, ще са в долния диапазон на пазарните лихвени проценти.

Споразумението между Насърчителна банка и японските банки е сключено без държавна гаранция, което на практика означава, че последните поемат по-голям риск. Според изпълнителния директор на JBIC за Европа и Близкия изток Кунакаи Ито двете японски банки са се съгласили да поемат този риск поради доброто финансово състояние на Насърчителна банка и добре развиващата се кредитна дейност. Г-н Ито заяви, че е лесно да се иска държавна гаранция, но тя се дава трудно и в бъдеще, с влизането на България в ЕС, ще е все по-трудно за българското правителство да издава гаранции за конкретен инвестиционен проект.

JBIC е създадена през 1999 година с цел подпомагане на японския износ и внос, както и за подпомагане на социалния просперитет в развиващите се страни. До момента JBIC е финансирала у нас големи инфраструктурни проекти чрез кредити, чийто общ размер възлиза на 100 млн. долара.

“Насърчителна Банка” АД е учредена през 1999 г. като държавна институция със специалната цел да предоставя приоритетно средно и дългосрочно финансиране на българските малки и средни предприятия и да подкрепя българския експорт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 19.07.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още