IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проверка на КФН установи нарушения на управлението на Каучук АД

Осъществени са сделки със заинтересувани лица, в резултат на които са възникнали задължения и вземания за дружеството, надвишаващи праговете, установени в ЗППЦК

17:15 | 18.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Проверка на КФН установи нарушения на управлението на Каучук АД
Управителните органи на пазарджишкото дружество Каучук АД се извършили нарушения на разпоредбите по чл. 114 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), установи проверка на Комисията за финансов надзор.

В хода на проверката е установено, че са осъществени сделки със заинтересувани лица, в резултат на които са възникнали задължения и вземания за дружеството, надвишаващи праговете, установени в ЗППЦК.

Според чл. 114, ал. (1), точка 2, лицата които управляват и представляват публичното дружество, не могат да извършват сделки, вследствие на които възникват задължения за дружеството към заинтересувани лица, превишаващи 2% от общата сума на активите, без да са изрично овластени от Общото събрание на акционерите. Съгласно чл. 114, ал. (1), точка 3 управителните органи не могат да сключват сделки, в резултат на които възникват вземания на дружеството от заинтересувани лица, надвишаващи 0,2% от общата стойност на активите, без овластяване от Общото събрание.

Също така, според чл. 114, ал. (4), сделки, които поотделно са под установения праг, но в съвкупност водят до имуществена промяна, надвишаваща тези прагове, се разглеждат като едно цяло, ако са извършени в период три календарни години и в полза на едно лице или на свързани лица, съответно ако страна по сделките е едно лице или свързани лица. В този случай също е необходимо одобрението на Общото събрание на акционерите на дружеството.

От КФН съобщиха, че, предвид резултатите от извършената проверка, е взето решение да се предприемат действия по ангажиране на административнонаказателната отговорност на нарушителите.

На първи август тази година ще се състои Общо събрание на акционерите на Каучук АД, като повод за свикването му е неприемането на отчета за управлението на дружеството през 2005, неприемането на финансовия отчет и баланс, както и докладът на дипломирания експерт-счетоводител на редовното Общо събрание на акционерите на 14 юни. От новото ръководство твърдят, че данните от отчета не показват истинското състояние на компанията.

Предметът на дейност на Каучук АД включва производство и търговия с каучукови и пластмасови изделия и биотехнологични продукти. В блокова сделка, осъществена на 13 юни, Химимпорт АД закупи 353 284 акции, или 37,5 на сто от капитала на Каучук АД на цена от 7,07 лв. за брой, или общо 2,5 млн. лв.

Днес по позицията не бяха сключени сделки, а вчера книжата на дружеството поевтиняха с 5,42% до ниво от 9,42 лв. при изтъргувани 100 броя. Офертите са на нива от 9,56 лв. „купува“ и 10,50 лв. „продава“.

Свързани компании:

Каучук АД(KAU)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още