IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спор за автогарата в Албена завърши с 60 хил. лв. глоба за Албена автотранс

Основен акционер в Албена автотранс, което има печалба от 222 хил. лв. за миналата година, е Албена инвест холдинг

13:29 | 18.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Спор за автогарата в Албена завърши с 60 хил. лв. глоба за Албена автотранс

Три имуществени санкции по 20 хил. лв. наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на “Албена автотранс” АД заради нарушения на Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от регулаторния орган.

Преписката е образувана по молба на “Пътнически превози” ЕООД, Добрич, което извършва обществен превоз на територията на страната. По силата на сключени договори с Община Добрич и Община Балчик, молителят е длъжен да използва Автогара “Албена” като начална и крайна спирка на маршрутите си.

Въпросната автогара, която е единствена в рамките на комплекса, се стопанисва от “Албена автотранс” АД. Дружеството обаче е разработило типов договор за автобусните превозвачи, съгласно който извършва услугата “продажба на билети” срещу възнаграждение в размер на 10% от стойността на продадените билети. В договора не се предвижда възможност за отдаване под наем на помещение за самостоятелна продажба. Искането на “Пътнически превози” за предоставяне на такова гише е било отказано от ответната страна.

Основен акционер в “Албена автотранс” е Албена инвест холдинг с дял от 68,86% от капитала.
За миналата година дружеството има печалба от 222 хил. лв. в сравнение с 98 хил. лв. за 2004 г.

Според Комисията за защита на конкуренцията „Албена Автотранс“ би могло да отдава площи под наем от автогарата, но не го прави и това се счита за налагане на нелоялни търговски условия.

КЗК приема, че определянето на цената на услугата “продажба на билети” следва да става с оглед на извършените разходи по нейното предоставяне, а предвиденият от “Албена автотранс” критерий създава възможност за поставяне на конкурентните предприятия, ползващи Автогара “Албена”, в неравностойно положение.

Нещо повече, в периода януари–май 2006 г. ответникът не е допускал автобусите на молителя до Автогара “Албена”, като по този начин го е принудил да сключи договор с “Албена” АД за предоставяне срещу заплащане на седем паркоместа извън рамките на автогарата.

Свързани компании:

Албена АД(ALB)

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още