IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 юли

08:10 | 18.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 юли
Хотелиери искат и плажовете
в. Сега
 
Хотелите и ресторантите, разположени на брега, да имат предимство при кандидатстване за концесии върху плажовете. За това настоя вчера Националният борд по туризъм (НБТ) пред строителния министър Асен Гагаузов. Преференцията според туристическите босове трябва да залегне в закона за черноморското крайбрежие.
 
"Глобул" обжалва избора на КРС за GSM услуги
в. Сега
 
GSM операторът "Глобул" е подал жалба във ВАС срещу решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да избере "Мобилтел" за доставчик на GSM услуги за нуждите на комисията. Това съобщиха вчера от "Глобул". Мотивът на оператора е, че комисията не е спазила предварително обявените критерии за оценяване на офертите и липсват ясни мотиви за избора.
 
Решението на КРС е от 20 юни т.г., но и досега от комисията отказват подробности за избора, а в сайта е качено само крайното решение, от което не личат никакви подробности.
 
Решават за морския флот
в. Стандарт
 
Решение за морския флот ще има до две седмици, каза транспортният министър Петър Мутафчиев. В началото на август кабинетът ще приеме стратегията за приватизацията. Тогава ще са ясни условията, на които трябва да отговарят кандидатите, обясни Мутафчиев. Вчера той откри сезонния терминал на летище Варна, в който са вложени 1,7 млн. лв. Така капацитетът за обслужване се увеличава от 950 на 1400 пътници едновременно.
 
Дават старт на нефтопровода Бургас - Вльора
в. Стандарт
 
Конвенция ще даде "зелена светлина" за строежа на петролопровода Бургас-Вльора. Документът ще бъде приет от експертни групи от България, Албания и Македония на среща на 26 юли в София. Това съобщиха от компанията АМБО пред Mediapool. Вътре ще се разпишат изискванията към собствениците на тръбата, екостандартите и данъчните условия.
 
Инспектори проверяват некоректните търговци
в. Новинар
 
Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва да проверява некоректните търговци в магазините и пазарите. Инспекторите ще следят дали цените на стоките са с включено ДДС. Кампанията ще обхване цялата страна и ще продължи до 31 юли, обясни за "Новинар" Емилия Елчинова, директор главна дирекция "Контрол на пазара" в КЗП. В момента много от стоките се обявяват без ДДС. Това е нарушение на новия Закон за защита на потребителите (ЗЗП). Санкциите за нарушение са между 300 и 3000 лв.
 
Цените трябва да са лесно разбираеми, недвусмислени, ясно изписани и да не заблуждават, коментира Елчинова. Едно от най-честите нарушения е, когато търговците на пазара изписват неясно цифрата 9 и тя изглежда като нула. 
 
Първанов обеща стратегия срещу демографската криза
в. Новинар
 
Имаме стратегия за преодоляване демографската криза в България, заяви вчера президентът Георги Първанов по време на откриването на целодневна детска градина в село Росен. Той обясни, че ще бъдат мобилизирани всички ресурси, за да може в близките месеци да се постигне увеличение на детските надбавки и на средствата, отпускани за майките непосредствено преди и след раждането на детето. Чрез разработената вече стратегия ще бъдат стимулирани и работещите майки, заяви още държавният глава. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още