IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 1,5 млн. лв. са били необходими за модернизацията на летище Варна

Днес бяха представени обновените пътнически терминали на летището

17:33 | 17.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Общо 1,5 млн. лв. са били необходими за модернизацията на летище Варна
Общият размер на вложените средства за модернизацията и разширяването на летище Варна за последните три месеца е около 1,5 млн. лв., заяви днес по време на представянето на обновените пътнически терминали на летището изпълнителният директор на Летище Варна ЕАД Янко Янков, цитиран от пресцентъра на Министерство на транспорта.

На представянето присъстваха министърът на транспорта Петър Мутафчиев, министърът на вътрешните работи Румен Петков, представители на авиокомпании и туроператорски фирми.

Летище Варна разполага с три терминала за обслужване на пристигащи пътници. Новият Терминал 5 е най-големият и е обособен на площ от 2 000 кв. м, като той разполага с най-големия салон за посрещане на пътници. Разкриването му ще облекчи работата по обслужване на пътниците в натоварените за летището дни през активния летен сезон, когато броят на полетите обикновено надхвърля 100 дневно.

Подобренията на морското летище включват рехабилитация на пътеките за рулиране Алфа и Еко, ново бюро за продажба на самолетни билети в терминалната сграда, заведение за бързо хранене и други. Изграден е и бизнес салон за пътуващите в бизнес класа по редовните линии. Освен това информационната система на летището е осъвременена.

От Министерство на транспорта уточняват, че от началото на годината до този момент през терминалите на летище Варна са преминали 622 192 пътници, което е с над 17 000 повече спрямо същия период на миналата година. Били са обслужени 6 486 въздухоплавателни средства, или с около 12% повече от предходната година.

Почти двойно са се увеличили полетите и пътниците по редовните линии.

През периода най-голям относителен дял имат полетите от Германия – 22%, Австрия – 12%, Англия – 11% и скандинавските страни – 9%. Нараснал е и броят на туристите от скандинавските страни, Англия и Австрия.

Полетите от Русия, които допреди 5-6 години заемаха съществен дял, започнаха да възвръщат позициите си, като за първите шест месеца на годината са се увеличили с 34% спрямо същия период на миналата година, добавят от министерството.

Над 65 български и чужди авиокомпании изпълняват в момента чартърните си програми от летище Варна до повече от 35 държави в Европа и Азия. По редовни линии полети се изпълняват до София, Будапеща, Виена, Лондон, Амстердам, Осло, Мадрид и Милано.

Първият полет обслужен на новия Терминал 5 беше на авиокомпания от Уфа със 100 пътника.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още