IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стартира приватизацията на Топлофикация - Варна

Кандидатите, които ще се оценяват и по кредитен рейтинг, трябва да имат приходи от минимум 16 млн. лв. общо за последните три финансови години

16:48 | 17.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира приватизацията на Топлофикация - Варна

Агенцията за приватизация даде старта на публично оповестен конкурс на един етап за продажбата на 39 648 броя акции, преставляващи 100% от капитала на“Топлофикация-Варна” ЕАД, съобщиха от агенцията.

Кандидат-купувачите на дружеството, което през последните години има средногодишно производство на топлоенергия от около 100 000 Mwh, трябва да имат предмет на дейност производство, разпределени или снабдяване на електрическа енергия или пренос и производство на топлинна енергия.

Обемът, реализирана от тях електрическа и/или топлинна енергия, трябва да възлиза минимум на 150 000 МВтч. електрическа енергия, съответно минимум на 300 000 МВтч. топлинна енергия общо за последните 3 финансови години, за които стратегическият инвеститор има изготвени одитирани годишни финансови отчети.

Размерът на приходите от дейностите на желаещите да участват в конкурса трябва да възлиза на минимум 16 млн. лева общо за последните три финансови години, за които стратегическият инвеститор има изготвени одитирани годишни финансови отчети.

Кандидатите трябва да имат дългосрочен кредитен рейтинг най-малко “ВВ+” (по Standard & Poor’s) или “Bа1” (по Moody’s Investors Service) или “ВВ+” (по Fitch Ratings).

За участие се допускат стратегически инвеститори и други инвеститори, при спазване на изискванията, съдържащи се в конкурсната документация.

Не се допускат до участие в конкурса офшорни дружества или дружества, специално учредени за участие в конкурса, както и такива, които имат просрочени публични задължения към българската държава или просрочени задължения към търговски дружества, в които българската държава притежава повече от 51% от капитала им.

Конкурсната документация, която не съдържа информационния меморандум на дружеството се закупува в срок до 20 дни от датата на обнародване на решението в Държавен вестник. Меморандумът ще бъде предоставен за закупуване на лица, закупили конкурсна документация и отговарящи на изискванията.

Депозитът за участие е парична вноска 1,5 млн. лева или равностойността им в евро и се превежда по банковата сметка на Агенцията за приватизация, посочена в конкурсната документация, най-късно до 14.00 ч. българско време на 80-ия ден, считано от датата на обнародване на решението в “Държавен вестник”. Офертите на участниците в конкурса също се подават в срок до 14.00 ч. на 80-ия ден, считано от датата на обнародване на решението в “Държавен вестник”. 

Сред кандидатите за Топлофикация-Варна се очаква да бъде германската E.ON, която бе заявила интереса си към дружеството. Компанията е мажоритарен собственик на електроразпределителните предприятия във Варна и Горна Оряховица.

TЕЦ-ът във Варна пък бе закупен от енергийната компания CEZ, която притежава още електроразпределителните дружества в столицата, София област и Плевен, като договорът с АП бе подписан през май.  

В момента тече конкурсът за приватизацията на Топлофикация-Пловдив. Предстоят конкурсите за топлофикациите в Русе и Шумен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още