IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Община Добрич с най-високия кредитен рейтинг, присъждан от Global Ratings

Другите общини, получили удостоверения за присъден кредитен рейтинг, са Петрич, Струмяни, Асеновград, Чепеларе и Баните

15:49 | 17.07.06 г.
Община Добрич с най-високия кредитен рейтинг, присъждан от Global Ratings
Общините Добрич, Петрич, Струмяни, Асеновград, Чепеларе и Баните получиха днес удостоверения за присъден кредитен рейтинг от агенция Global Ratings на проведена от агенцията пресконференция.

Община Добрич получи най-високия рейтинг, присъждан досега от агенцията, а именно дългосрочен кредитен рейтинг „АА“ в местна и чуждестранна валута със стабилна перспектива, както и краткосрочен кредитен рейтинг „а-2“. Като причини за този рейтинг от Global Ratings изтъкнаха ниското ниво на задлъжнялост, добрия бизнес климат, увеличението на собствените приходи и наличието на положителен краен баланс.

Община Петрич получи първоначален дългосрочен кредитен рейтинг „А+“ със стабилна перспектива и краткосрочен кредитен рейтинг „а-2“. Причините за това ниво на кредитен рейтинг са доброто географско разположение, нулевата задлъжнялост, финансовата стабилност и потенциалът за генериране на допълнителни собствени приходи, допълват от агенцията.

От Global Ratings уточняват още, че поради близостта си с община Петрич, добрия мениджмънт, липсата на дефицит и на задлъжнялост, община Струмяни получава дългосрочен кредитен рейтинг „В+“ със стабилна перспектива и краткосрочен „а-3“.

Агенцията присъди дългосрочен кредитен рейтинг „ВВ“ със стабилна перспектива на община Асеновград. Краткосрочният кредитен рейтинг на общината е „а-3“. „Добрият бизнес климат, наличието на потенциал за развитие на туризъм поради географското положение са помогнали на тази община да получи настоящия рейтинг“, поясняват от Global Ratings.

Потенциал за генериране на значителни по размер допълнителни собствени приходи и нулевата задлъжнялост са сред положителните фактори, повлияли на присъдения дългосрочен рейтинг на община Чепеларе „ВВ+“ със стабилна перспектива.

Община Баните получи дългосрочен кредитен рейтинг „В+“ с положителна перспектива. Причините са стратегическото разположение на общината като център за балнеолечение и туризъм в Родопите, подобряването на икономическата среда и значителното намаляване на бюджетния дефицит през 2006 година.

Кредитните рейтинги способстват за по-ниското ниво на лихвите по финансирането на съответната община. По думите на кмета на община Чепеларе – Тодор Бозуков, общината ще получи кредит, чиято цена на ползване е по-ниска от основния лихвен процент в страната благодарение на присъдения кредитен рейтинг.

Кредитният рейтинг е важен инструмент за измерването на риска за българските и чуждите инвеститори и е базово условие за работа с финансовата система на Единния европейски пазар, където действат стандартите Базел II.

На въпрос на Investor.bg дали Global Ratings очаква търсенето на услугата кредитен рейтинг да се увеличи след приемането на Базелските критерии за капиталова адекватност след 2007 година, председателят на Рейтинговия комитет на агенцията и член на Съвета на директорите Кристин Ганчева отговори положително.

Съгласно скалата на Global Ratings най-високата степен за дългосрочна кредитоспособност е рейтингът „ААА“, следван от „АА“, „А“, „ВВВ“, „ВВ“, „В“, „ССС“, „СС“, „С“ и „D“.

В краткосрочната си част рейтингът „а-1“ е най-високата степен на кредитоспособност, следват „а-2“, „а-3“, „b“ и „с“.

Перспективата се определя като „положителна“, в случай че има голяма вероятност рейтингът да се преразгледа в посока на неговото повишение. „Отрицателна“ е перспективата, когато преобладава мнението, че рейтингът най-вероятно ще се понижи. Ако в обозримо бъдеще вероятността за промяна в рейтинга е малка, перспективата е „стабилна“, а когато нито един от споменатите видове перспективи не е приложим, се използва терминът „в развитие“.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още