IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестиции на стойност 139 млн. лв. предвижда „Софийска вода“

Според бизнес плана на компанията месечните сметки на домакинствата ще нараснат с 4-5 лв. до около 15 лв.

10:25 | 17.07.06 г.
Инвестиции на стойност 139 млн. лв. предвижда „Софийска вода“

Размерът на заложените инвестиции в тригодишния бизнес план на „Софийска вода“ АД възлиза на 139 млн. лв., ако от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране одобрят разчетите на компанията. Разпределени по категории, близо 57% от общата сума на инвестициите ще отиде за водоснабдяване, 32,5 на сто са предвидени за канализация, а останалите 10,5% - за пречистване на отпадъчни води.

Бизнес планът, който беше представен от компанията на семинар в неделя, предвижда увеличение на цената на водата до 1,2 лв. за кубик без ДДС (1,44 лв. с ДДС). От Софийска вода пресметнаха, че абсолютната сума на средното увеличение на сметките на домакинствата ще е от 4-5 лв. за месец и съответно сметките на тричленно домакинство ще достигнат 15 лева средно на месец.

Проектите предвиждат изграждане на водопроводи и подмяна на стари с цел намаляване на течове в районите Връбница, Сердика, Панчарево, Подуяне, Слатина, Люлин, Овча Купел, Триадица, район Студентски, Банкя, Витоша, Искър, Изгрев, Красна поляна, Кремиковци, Възраждане, Красно село, Илинден, Оборище, Лозенец, Надежда, Нови Искър, Младост и Средец.

Финансирането по бизнес плана се предвижда да се извърши чрез банков заем в размер на 75 млн. лв. и финансиране на проекти по програма ИСПА в размер на 115 млн. лв., от които 86,25 млн. лв. ще са безвъзмездно финансиране, а останалите 28,75 млн. лв. - от „Софийска вода“ и държавния бюджет.

С парите по програма ИСПА концесионерът предвижда изграждането на колектори в Банкя, на бул. „Бъкстон“, в квартал „Слатина“ и Владая, реконструкция на Рилския водопровод, изграждане на такъв от кв. „Драгалевци“ до бул. „Черни връх“, както и изграждане на помпена станция на яз. „Бели Искър“ и обновяване на пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово.

От компанията очакват становището на регулатора в рамките на следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още