IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 15 юли

Според Световната банка инфраструктурата ни бавно умира

10:00 | 15.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 15 юли
 

Бензинът минава два лева до дни


в. Стандарт


Пътуването до морето ще поскъпне между 5 и 8 лева до седмица. Причината е очакваното вдигане на цената на горивата. Над 2 лева ще стане А-95 у нас в близките дни. До снощи масовият бензин се продаваше между 1,94 и 1,96 лв. за литър. Дизелът също ще скочи до 1,85-1,87 лева. Вчера цената му бе с десетина стотинки по-ниска. А-98 ще мине 2,10 лева. Сега струва 2,01 лв. Горивата ще поскъпнат заради поредното драстично увеличение на цени на петрола през последните дни.


55% от водата и 28% от тока в България изчезват


Според Световната банка инфраструктурата ни бавно умира

в. Сега


55% от водата в България и 28% от електричеството изчезват, без да се знае къде отиват. Това се твърди в доклад на Световната банка за състоянието на инфраструктурата в Източна Европа и Централна Азия, който поставя страната ни на едно от последните места в много отношения.

Сред 28-те изследвани държави само в Сърбия и Армения има по-голям процент вода, която е минала по тръбопроводите, но не се знае къде е отишла. Процентът загуби на ток по мрежата също е сред най-високите, а специално на Балканите България има и най-големи проблеми с железопътната мрежа, пише в доклада.

Като цяло инфраструктурата в региона е обречена на бавна смърт. В България например навремето 80% от пътищата са били асфалтирани, но актуалните в момента цени правят поддържането на тази мрежа невъзможно, а няма пари и да се строят нови пътища. Това е сред най-важните причини за многото катастрофи със смъртен изход, отбелязва докладът.


София има шанс за пари от ЕС за завод за боклука


в. Сега


София може да получи пари по еврофондовете за строежа на завода за преработка на боклука, ако получи подкрепата на държавата. От европейската програма "Джаспърс" изпратиха вчера през Министерството на финансите писмо, че ще осигурят техническа помощ за проекта с обща стойност 180 млн. евро.

Кметът Бойко Борисов обяви, че София ще получи безвъзмездно 180 млн. евро за строежа на завода. Зам.-кметът по финансите Минко Герджиков обаче обясни пред "Сега", че общината ще може да кандидатства за финансиране по структурните и кохезионния фонд на ЕС, а по "Джаспърс" ще получи безвъзмездно експертна и техническа помощ за предпроектните проучвания. След това европейските експерти ще помогнат на кметството да подготви документите си за грант от еврофондовете.

Разликата между нужната сума и гранта ще бъде покрита със заем от Европейската инвестиционна банка, която вероятно ще поиска държавна гаранция. Финансирането ще зависи и от екоминистерството. То трябва да включи общината в индикативния списък на проектите за финансиране от ЕС. Списъкът ще е готов до края на септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 15.07.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още