IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобяваме с 600 хил. лв. световни алкохолни гиганти

КЗК санкционира производителите на Johnnie Walker, Gordon's, J&B и Baileys заради това, че налагали ограничителни търговски клаузи на вносителите на марките в България

17:43 | 14.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Глобяваме с 600 хил. лв. световни алкохолни гиганти
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи три имуществени санкции по 200 000 лв. на Диаджео Брандс Би Ви – Холандия, Джъстерини енд Брукс Лимитид – Англия и Ар енд Ей Бейли енд Ко – Ирландия за извършени нарушения на Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от комисията.
 
КЗК постанови прекратяване на нарушенията.

Преписката е образувана по молба на Бе Ге Ин ЕООД – Варна, която е вносител и дистрибутор на алкохолни напитки. Ответните страни са притежатели на популярните марки Johnnie Walker, Gordon's, J&B и Baileys.

Проучването на комисията показва, че ответниците са сключвали и предлагали вертикални споразумения, които имат за цел налагане ограничителни търговски клаузи и определяне източниците на снабдяване. В тях се посочва, че вносителят е задължен да иска предварително писмено съгласие за внос на стоки, чиито марки са собственост на ответниците. В допълнение не са установени ясни критерии, които да определят издаването на необходимото съгласие за паралелен внос.

Според КЗК разглежданите споразумения биха позволили на ответните дружества да контролират и ограничават достъпа до алтернативни доставчици, като се намесват в самостоятелната търговска дейност на вносителите.

Освен това от комисията уточняват, че използването на право върху регистрирана марка с цел ограничаване на достъпа до източници на снабдяване с оригинални продукти е недопустимо и би могло да изолира националния пазар срещу конкурентния натиск на паралелния внос.

От КЗК добавят, че подобно споразумение би довело до нарушаване конкуренцията на пазара и е във вреда на потребителите, които ще бъдат принудени да заплащат цени, формирани при неконкурентни условия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още