IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписаха браншовия колективен трудов договор в тютюневия отрасъл

Според договора, който влиза в сила от 1 юли т. г., минималната начална месечна работна заплата за бранша е 250 лв.

14:28 | 14.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Подписаха браншовия колективен трудов договор в тютюневия отрасъл
Подписан е браншовият колективен трудов договор в тютюневия отрасъл между група работодатели от 20 акционерни дружества и синдикатите, съобщиха от КНСБ.

От страна на работодателите документът е подписан от изпълнителния директор на Булгартабак Холдинг АД и изпълнителните директори на дъщерните акционерни дружества, а от името на синдикатите – от председателя на Независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ Никола Миленков и председателя на Националния синдикат тютюнева промишленост "Подкрепа" Юли Манойлов.

Браншовият колективен трудов договор влиза в сила от 1 юли 2006 година и важи до 30 юни 2008 година, уточняват от КНСБ.

Според договора минималната начална месечна работна заплата за бранша е 250 лв., а конкретният размер на основната заплата по трудов договор се формира на базата на началната заплата за съответната длъжност и оценката на работника и служителя.

Работната заплата се компенсира тримесечно с процента на инфлация, обявен от Националния статистически институт за периода. Размерът на компенсацията се начислява върху основната заплата по трудов договор за съответния месец, е записано в колективния трудов договор.

За продължителна работа на работниците и служителите се заплаща допълнително месечно възнаграждение в размер на 1,6 на сто върху основното трудово възнаграждение.

За всеки отработен нощен час или част от него (22.00 – 6.00ч.) се заплаща допълнително трудово възнаграждение в размер не по-малко от 50 на сто от установената за дружеството минимална часова работна заплата.

Освен това в договора е записано, че извънредният труд се заплаща с увеличение, не по-малко от 50 на сто – за работа през работни дни; 75 на сто – за работа през почивни дни; 100% – за работа през дните на официалните празници и 50 на сто – за работа при сумирано изчисляване на работното време.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още