IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За въвеждането на единен номер 112 са необходими 14 млн. лв.

Въвеждането на системата се затруднява от съществуващата на места аналогова мрежа и от остарялото комуникационно оборудване

13:41 | 14.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
За въвеждането на единен номер 112 са необходими 14 млн. лв.

За въвеждането на системата за единен номер 112 за спешни повиквания са необходими 14 млн. лв. Това заяви вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем по време на днешния парламентарен контрол.

По думите й въвеждането на системата се затруднява от съществуващата на места аналогова мрежа и от остарялото комуникационно оборудване.

Номерът трябва да бъде въведен в срок до края на 2006 година, т.е. към датата за присъединяването ни към ЕС.

За да се осигури ефективност на спешните повиквания е необходима интеграция между различните агенции и ведомства с цел взаимопомощ като полиция, пожарна, бърза помощ, гражданска защита, въоръжени сили. Нужно е също така да бъде осигурена комуникация между различните звена.

Номер 112 е безплатен, като трябва да бъде безплатен за абонатите, както на мобилните оператори, така и на фиксираните телефонни мрежи.

В Европейския съюз има строги правила при действие в случай на спешни случаи и повиквания. Системата осигурява възможност всеки гражданин да може да набира универсалния номер 112 от всеки наличен телефонен пост: фиксиран телефон, мобилен телефон, монетен или фонокартен апарат, VoIP абонат, специализиран телефон – на пътни възели/магистрали/шосета, обясниха за Investor.bg от Сиско Системс България, които имат участие в изграждането на системата у нас.

В повечето случай 112 се визира като комуникационен проблем и се решава с наличието на единен номер. Допълнителната функционалност обаче се осигурява и посредством мощни централизирани информационни системи с налични бази от данни за всеки гражданин на държавата. Операторите на телефонните услуги са длъжни да осигуряват информация за местоположението на потребителя при наличност името на собственика на услугата и друга допълнителна информация. Обслужващият персонал в т.нар call center на база на получената информация от системата предприема точно определени действия и насочва екипите, които да са максимално полезни.

За постигане на оптимално покритие и разпределение на задълженията се внедрява на регионален принцип с локални центрове, обслужващи обажданията, като съществува и централно координиращо звено.

За интегрирането на единен номер 112 за спешни повиквания в Румъния са били необходими година и половина за изследване на процесите и нуждите, като базовото законодателство е създадено през 2002 година, а през 2003 година е бил избран административен и движещ орган. Единният номер е започнал да действа в Румъния от края на 2005 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още