IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдив отново произвежда и изнася електроника

Чуждестранни и български инвеститори строят нови фабрики

09:43 | 14.07.06 г.
Пловдив отново произвежда и изнася електроника

Пловдив е на път да сe превърне център на IT производство. Изработката на електронни компоненти – в повечето случаи с чуждестранни капитали, тръгва около 2000 г. и започва да тежи все по-осезателно в структурата на регионалната икономика. Почти 100 процента от продукцията се пласира зад граница. Тази година ще се запомни със старта на няколко инвестиционни проекта в този бранш.

Компанията Сентера Тракия, създадена с белгийски капитал, е закупила терен от 7 000 квадратни метра в близкото до Пловдив село Войводиново. Там индустриалното строителство е толкова голямо, че селото вече е почти слято с областния център и е свързано с линии на градския транспорт. В момента Сентера Тракия работи под наем в Електроапаратурния завод в квартал Кючюк Париж. Започва дейността с под тепетата през 2002 г. и към днешна дата в него работят 80 души. С изцяло вносни материали произвежда трансформатори, трансформаторни и електронни контролери. “Но не бъркайте това с ишлемето. Продуктите се конструират тук – в Пловдив”, подчерта Милен Чончев, мениджър финанси на Сентера Тракия.

Модерно предприятие за производство на електронни уреди и компоненти се строи в момента в град Съединение. Инвеститор е Щека Електроник България – дъщерна фирма на едноименната германска компания. Сградата ще има четири производствени халета и административна част. Общата разгърната площ на фабриката за електроника е почти 5 000 квадратни метра. Предвижда се първоначално тук да работят 50 души, след което броят им ще достигне 100.

В близкото до Пловдив село Царацово преди две седмици бе направена първата копка на още едно предприятие за производство на електроника от белгийската компания Телевик НВ груп. Закупен е терен от 5 000 кв. метра, който ще се застроява на етапи. Първият предвижда изграждането на производствено помещение от 1 500 кв метра за 600 000 евро. Компанията започва дейността си в Пловдив много предпазливо през 2000 г. само с 3-4 души. Сега в нея работят 40 души. След приключване на строителството в Царацово броят им ще достигне 50-60. Белгийският инвеститор предвижда да създаде развойно звено, което да разработва в Царацово нови високотехнологични продукти.

Една ограда дели бъдещата белгийска фабрика за електроника в Царацово от довършената през тази година производствена база на Валвекс Холдинг. Инвеститор е пловдивчанинът Валентин Василев. Предприятието му е разположено върху 4 декара. Произвежда сателитни антени и електронни платки. А във Войводиново бизнесменът от родопския град Неделино Стоян Беширов строи производствена база за 40 млн. лева. В нея той обяви, че възнамерява да развива и производство на електроника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още