IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРС отново върна цените на БТК, телекомът счете действието за война

Според КРС предложените тарифи създават възможност за ценова преса на пазара и възпрепятсване дейността на конкурентните компании

18:31 | 13.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
КРС отново върна цените на БТК, телекомът счете действието за война
Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) върна днес на БТК второто, подобрено предложението на компанията за цените за крайните потребители. Това съобщиха от телекома, като окачествиха решението като „война с най-големия телекомуникационен оператор“.

След като вече веднъж предложението за тарифите на компанията бяха върнати от регулаторния орган, телекомът внесе в КРС ново подобрено предложение на 7 юни. Основните акценти, заложени в предложението, са за намаляване на таксата за откриване на нов телефонен пост от 70 на 20 лева, 20% повече стойност в стандартния абонаментен пакет с 50 минути за национални разговори, опростяване схемата на таксуване на градски и междуградски разговори и по-ниски цени на междуселищните и международните разговори.

Според компанията днешният акт на регулаторния орган е пореден опит за задържане на сегашните високи и неконкурентни цени на компанията. „По този начин КРС възпрепятства българския бизнес и домакинствата от възможността за по-достъпни и по-евтини телефонни услуги“, се казва в съобщението на БТК.

Решението от днес е крайно негативно както за телекомуникационния пазар като цяло, така и за крайните потребители”, коментира Павел Велчев, Директор “Регулация и конкуренция” в БТК и vivatel. Той припомни, че преди повече от месец компанията внесе нов проект за тарифи, който беше изцяло съобразен със закона и указанията на регулатора от май.

Според КРС предложените тарифи създават възможност за ценова преса на пазара и възпрепятстване дейността на конкурентните компании. На подобно мнение е и Комисията за защита на конкуренцията, която на няколко пъти налага глоби на телекома заради злоупотреба с монопол. Последните санкции бяха в общ размер 100 хил. лв. по повод предлаганите от компанията цени за ползване на абонатната линия (“последна миля”), която предоставя достъп до крайните потребители. БТК заяви, че ще обжалва глобата. Ще обжалват и от Сдружението за електронни комуникации, според чиито членове обаче размерът на глобата е недостатъчен и тя трябва да бъде 1,1 млн. лв. 

Акциите на БТК се повишиха днес по време на търговията си на БФБ-София с 0,4% до 9,99 лв. за брой при изтъргувани 359 163 броя.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още