IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 5,5 млрд. евро ще бъдат вложени в инфраструктурни проекти до 2009 г.

Планираните инфраструктурни проекти за периода 2007 – 2015 година възлизат на 7,477 млрд. евро

16:04 | 12.07.06 г.
Близо 5,5 млрд. евро ще бъдат вложени в инфраструктурни проекти до 2009 г.
Близо 5,5 млрд. евро ще бъдат вложени в инфраструктурни проекти до края на мандата на правителството през 2009 година, съобщи министър-председателят Сергей Станишев. Той бе домакин на обществено обсъждане на проекта на Национална стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на Република България за периода 2006 – 2015 година. В дискусията участваха представители на бизнеса и на международните финансови институции, местните власти, медиите и други, съобщават от кабинета.

С реализиране на инфраструктурната програма на правителството българският туристически бизнес ще може да привлече между 10-12 милиона туристи, което е годишен оборот от 8-10 млрд. евро, каза Благой Рагин – председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Планираните инфраструктурни проекти за периода 2007 – 2015 година възлизат на 7,477 млрд. евро. В това число 5,3 млрд. евро са за транспортна инфраструктура, над 2 милиарда евро – за околната среда и няколко десетки милиона евро – за напоителни системи и ветеринарно-медицински дейности, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски, подчертавайки, че основните източници за финансиране ще бъдат Структурните и Кохезионния фонд на ЕС, публично-частното партньорство, бюджетни средства и заеми от международните финансови институции.

Министър-председателят съобщи, че през следващата година правителството планира много по-сериозен ръст на средствата за проектиране на инфраструктурните обекти. Очаква се те да достигнат около 180 млн. евро, като за тази година те са 26 млн. евро.

Близо 720 км автомагистрални пътища ще бъдат изградени до 2015 година, е записано в проекта на Национална стратегия за интегрирано развитие на инфраструктурата на Република България за периода 2006 – 2015 година. Програмата предвижда през следващите години да бъдат построени автомагистралите “Тракия”, “Люлин”, Марица”, “Струма”, Хемус” и “Черно море”. Финансирането на строителните работи ще бъде от Кохезионния фонд на ЕС, държавния бюджет и чрез публично-частно партньорство. Очаква се автомагистрала “Марица” (114 км) да бъде готова през 2009 година.

До края на мандата правителството е амбицирано да завърши автомагистрала “Марица”, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. За изграждането й ще са необходими около 360 млн. евро. Близо 600 млн. евро пък ще струва построяването на автомагистрала “Струма”, като се очаква тя да бъде готова до края на 2012 година. Автомагистрала “Черно море” трябва да е готова през 2017 година.

За развитие на транспортната инфрастурктура са предвидени 4,7 млрд. евро, които са разпределени между железопътната – 1,800 млрд. евро, и пътната инфраструктура – 1,700 млрд. евро, и около 1,2 млрд. евро за останалата част, съобщи министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Като приоритет транспортният министър определя магистралните пътища и подобряването на железопътната инфраструктура и съвместимостта на железопътните ни връзки с тези на ЕС. Електрификацията на жп линиите е предимно от 1963 – 1983 година. Проектният срок за експлоатацията им е 30 години и 90% от нея вече е изчерпала срока си на “живот”.

В краткосрочен план стратегията предвижда изграждане на новото летище София – до края на 2006 година, и отдаването на концесия на другите две големи летища в Бургас и Варна. Предстои още изготвянето на генерални планове за развитие на останалите летища и повишаване нивото на безопасност в тях, както и развитие на малките регионални летища чрез отдаването им на концесия чрез публично-частните партньорства.

Чрез публично-частното партньорство ще бъдат реализирани повечето проекти от пристанищната инфраструктура, жп-гарите в София и Пловдив, както и летищата във Варна и Бургас, които ще бъдат отдавани на концесии. В пристанищната инфраструктура предстои подобряване на навигацията по река Дунав на българо-румънския участък и създаване на речна информационна система на стойност 5 млн. лв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още