IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Българският IT сектор изпитва недостиг на специалисти

Според IT компаниите, България разполага с висококвалифицирани кадри, но тяхното количество не е достатъчно за нуждите на бизнеса

15:20 | 12.07.06 г.
Българският IT сектор изпитва недостиг на специалисти
Секторът на информационните и комуникационните технологии в България изпитва недостиг на специалисти в областта на високите технологии. Около това становище се обединиха представители на бранша на проведената днес среща-разговор между чуждестранните инвеститори в сектора, Държавната агенция за информационни технологии и съобщения и Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Целта на срещата бе да се представят актуалните проблеми на чуждестранните инвеститори в сектора на информационните и комуникационни технологии, както и да се отправят конкретни предложения за тяхното решаване. Организаторите изразиха намерение за публично-частно партньорство по отношение на инвестиционните проекти в областта на информационните и комуникационните технологии.

Според IT компаниите България разполага с висококвалифицирани кадри, но тяхното количество не е достатъчно за нуждите на бизнеса. Те препоръчват отваряне на българския трудов пазар. От държавните институции признаха, че държавните поръчки в университетите по IT специалностите са твърде малко и е нужно удвояване и утрояване на техния капацитет.

IT компаниите поставиха въпроса за държавното подпомагане на бранша. По думите на Стоян Сталев от БАИ България е по-назад от ЕС по отношение стимулирането на иновациите, преквалификацията на кадрите и развойната дейност в IT сектора. Той обаче заяви, че се предвижда държавата заедно със структурните фондове, съпътстващи европейското присъединяване, да подпомогнат този процес.

Според Саша Безуханова, генерален директор на Hewlett Packard за България, е реалистично България да стане лидер в областта на високите технологии в Югоизточна Европа.

Като друг проблем в бранша бяха посочени неяснотите в законодателството по отношение на възстановяването на данъчен кредит. От софтуерната фирма "АМИ Семи Кондактър" заявиха, че компанията ще премести дейността си в Чехия, ако държавата не признае правото й за ползване на данъчен кредит.

По данни на БАИ годишният оборот на сектора е 3 млрд. лв., а разкритите работни места са над 30 хиляди. Преките чуждестранни инвестиции в сектора са толкова, колкото са и в банковото дело и значително повече от тези в производствения сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 12.07.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още