IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Винарска изба влага 6 млн. лв. в лозов масив край Пловдив

Вила Винифера посреща винени туристи от чужбина от 1999 г. насам; отсега има заявка за френски туристи през лятото на 2007 г.

11:21 | 10.07.06 г.
Винарска изба влага 6 млн. лв. в лозов масив край Пловдив

Лозов масив от 2 000 дка в полите на Средна гора създава в момента винарска изба Вила Винифера-Брестовица, съобщи Росица Кючукова, собственик и управител на избата.

Проектът край село Чехларе, община Брезово – Пловдивско, ще се изпълнява на етапи. Общата стойност на инвестицията само по създаването на новото лозе е 6 млн. лв.

До две години се предвижда тук да започне и строителството на шато, в което ще се посрещат винени туристи. За това си начинание Вила Винифера е изготвила проект, който вече е внесен и чака одобрение по програма САПАРД.

Докато конкурентите от бранша едва сега се стягат да работят в този специфичен туристически сегмент, Вила Винифера трупа опит още от 1999 г. насам. Гостувала ни е група от френски енолози, артисти от Болшой театър. Освен хубавото вино, на туристите от чужбина им е интересен българският фолклор. Отсега имаме заявка за френски туристи през лятото на 2007 г.“, заяви Кючукова.

По думите й сред феновете на берстовишката винарска изба са бившият министър на външните работи на Русия Евгений Примаков, както и певецът Филип Киркоров. В Москва Вила Винифера има свое представителство, а 98 на сто от нейния мавруд се пласира в елитните заведения и казина на Москва.

Преди да избере терена за новия лозов масив винарската изба е поръчала почвени проби на наши и чужди специалисти, които след проучване са дали препоръките си за най-подходящите сортове. Първите 350 дка вече са засадени със сортовете каберне, мерло, пино ноар, пино грии. Посадъчният материал винарската изба купува от най-голямата папиниера в Италия – Рошедо.

Догодина оформянето на масива ще продължи със засаждането на шардоне, траминер, мускат и тамянка. С ароматният сорт тамянка са заети 10 дка от лозята на избата в Брестовица. Освен тях в землището на това село Вила Винифера има и 50 дка младо лозе. А в село Нови извор над Асеновград фирмата има 100 дка лозе в плододаване. Там става най-чистият мавруд, уверява Росица Кючукова.

Преди да стартира прроектът в Чехларе екипи на избата в продължение на две години са се занимавали с комасиране на терена. Издирвали са собственици и наследници на земя. Някои от тях дори не знаели, че притежават парцели в това землище. Тези 2 000 дка са комасирани чрез покупка или арендоване.

Към настоящия етап в реализирането на проекта са наети 30 души. Догодина броят им трябва да стане 100. „А това е доста сериозен проблем, тъй като в близките до Чехларе села Медово и Братя Даскакалово са останали само възрастни хора в нетрудоспособна възраст“, казва Росица Кючукова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още