IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите няма да скучаят през лятото

Най-близо до публичност са Финтекско и ФеърПлей Резиденшъл Пропъртис

16:53 | 08.07.06 г.
Инвеститорите няма да скучаят през лятото
Предстоящите летни месеци се очертават като доста интересни за инвеститорите на Българска фондова борса предвид предстоящите първични и вторични публични предлагания.

Най-близо до публичност са Финтекско АД и ФеърПлей Резиденшъл Пропъртис АД. През изминалата седмица борсата регистрира двете емисии, като компаниите остава да заплатят такса за регистрация.

Така до седмица-две Финтекско ще направи първично публично предлагане на своите акции, с което ще увеличи капитала си от 685 857 лв. на 2,74 млн. лв.

ФеърПлей Резиденшъл Пропъртис ще предложи на Съвета на директорите на БФБ началната цена на една акция при въвеждането на акциите за борсова търговия да бъде 1.76 лв. Дружеството ще инвестира приоритетно в жилищни сгради. Пред Investor.bg изпълнителният директор на Феърплей Пропъртис АДСИЦ Маню Моравенов сподели, че първоначално инвеститорският интерес ще се проучи с по-малък пакет от акции.

Следващите интересни събития в списъка ще се определят от дружествата Адванс Екуити Холдинг и Химимпорт, както и от продажбата на 80,57% от Пловдив Юрий Гагарин БТ.

В резултат на първично публично предлагане Адванс Екуити холдинг ще увеличи капитала си от 2 млн. лв. на 12 млн. лв. Първите проекти, в които холдингът участва като акционер-учредител, са в сферата на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници, енергийната ефективност и строително-ремонтните дейности, както и агробизнеса.

На 20 юни акциите на Химимпорт АД бяха вписани в Централен депозитар. Дружеството ще предложи първоначално 8,52% от капитала си, или малко над 10 млн. акции, като впоследствие ще увеличи free float-a до 25%.

До края на юли се очаква да бъде реализирана и продажбата на 80,57% от капитала на Пловдив Юрий Гагарин-БТ на фондовата борса.

Конкретните методи за продажба все още не са ясни, като те ще бъдат уточнени след обсъждане с консултанта по преструктурирането на Булгартабак холдинг, в който влизат адвокатско дружество Събев и съдружници, Еврофинанс АД и Балканска консултантска компания ООД.

На по-късни етапи в публични компании ще се превърнат Специализирани Бизнес системи и ПроУейв.

Ръководството на Българска фондова борса е в усилено търсене на компании, които изявяват интерес към листване на борсата и набирането на свеж ресурс. През април изпълнителният директор на БФБ Бистра Илкова представи плюсовете за публичните компании, като обяви, че са набелязани 200 дружества, с които се разговаря. Според анализатори привличането на качествени компании на борсата се очаква да засили интереса към капиталовия пазар както на българските, така и на чуждестранните инвеститори.

Свързани компании:

Адванс Екуити Холдинг АД (в ликвидация)(ADVE)

Софарма логистика АД(6SL)

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още