IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Представители на публичния сектор настояват за корекции в ЗППЦК

В момента законът има много несъвършенства, които трябва да се преодолеят, за да се помогне за развитието на капиталовия пазар, смятат участниците в проведена днес дискусия

17:15 | 06.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
От ляво на дясно: Маруся Русева (АУД), София Аргирова (АДВИБ), Даниела Пеева (АДВИБ), Васил Велев (АИКБ). Снимка: АИКБ
От ляво на дясно: Маруся Русева (АУД), София Аргирова (АДВИБ), Даниела Пеева (АДВИБ), Васил Велев (АИКБ). Снимка: АИКБ

Последните проектоизменения в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) и новия Закон срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти бяха обсъдени днес на публична дискусия, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите (АДВИБ). По същото време двата нормативни акта бяха разгледани и в Министерски съвет.

В дискусията участваха представители на браншовите организации, инвестиционни посредници и публични дружества. Голяма част от дискутираните промени бяха свързани с прилагането на европейските директиви, засягащи сектора. Участниците се обединиха около тезата, че двата закона, макар и силно необходими към момента, страдат от редица сериозни несъвършенства в сегашния си вид.    

Според Маруся Русева от Асоциацията на управляващите дружества (АУД) основните проблеми са свързани с недостатъчно ясната формулировка на голяма част от понятията в проектозаконите. Като пример тя посочи дяловете на колективните инвестиционни схеми, за които не е уточнено дали се третират като ценни книжа. Според нея това би могло да доведе до проблеми за инвеститорите в такъв тип финансови инструменти.

Като недостатъци бяха посочени и част от изискванията за оповестяване на вътрешна информация и бяха отправени препоръки за тяхната оптимизация. Според Иван Такев от Българска фондова борса – София, един от сериозните пропуски е недопускането на възможност за чуждестранна борсова институция да придобие дял от над 5% от капитала на борсата. По думите му това обезсмисля усилията за диалог и интеграция с европейските фондови борси.

Председателят на Управителния съвет на АДВИБ Даниела Пеева заяви, че е необходима нормативна уредба, адекватна на обществената зрялост и нужди на капиталовия пазар. От изключителна важност е съобразяването на приложимите разпоредби в страните с развити капиталови пазари с положението в България.

„Голям проблем на новия закон срещу злоупотребите с финансови инструменти е неточно възпроизвеждане на съответните текстове на Директива 2003/6/ЕС, поради което редакцията на голяма част от текстовете следва да се прецизира. Въведени са и много на брой неясни и недифинирани понятия, както и такива, които вече ЗППЦК е установил, но по друг начин“, допълни още тя.

АИКБ и АДВИБ ще предоставят дадените по време на днешната дискусия предложения на Комисията за финансов надзор в писмен вид, за да могат да се отстранят неточностите преди внасянето на законите за гласуване в Народното събрание.

До 2007 година трябва да се свърши огромен обем работа, за който другите страни са отделили по няколко години. Това естествено води до някои пропуски в законите. Все пак те трябва да се създават така, че да подпомагат развитието на капиталовия пазар, а не да влошават бизнес-средата“, коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още