IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансират проекти за опазване на околната среда с 51,4 млн. лв.

Приоритетно се отпускат средства за пречиствателни станции по Черноморието

13:55 | 05.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Финансират проекти за опазване на околната среда с 51,4 млн. лв.
Безвъзмездно финансиране на проекти на обща стойност 51 417 641 лв. одобри Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) на свое заседание, съобщиха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

От МОСВ уточняват, че приоритетно се отпускат средства за пречиствателни станции по Черноморието. Сумата от 8 917 000 лв. е предвидена за построяването на пречиствателни станции в Несебър, Слънчев бряг, Равда, Созопол, Царево, Велики Преслав, Белослав.
Част от нея ще бъде отделена и за изграждането на канализационни колектори във Варна, като единият от тях ще се намира в курорта Свети свети Константин и Елена, а също така в Несебър, Китен, с. Равадиново (община Созопол), Белослав и Бяла (Варненска област).

С над 10 млн. лева ще бъде финансирано строителството на съпътстващи обекти – довеждащи и отвеждащи канализационни колектори, във връзка с пускането в експлоатация на пречиствателните станции в Благоевград, Горна Оряховица и Пазарджик, изградени с пари по ИСПА.

Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров е изразил готовност средствата от такси водоползване приоритетно да се насочват за обекти в областта на водите по Черноморието, допълват от министерството.

Предвидено е да бъдат отпуснати общо 1 946 975 лв. за корекции на реки и дерета с цел предотвратяване на вредното въздействие от водите, а за депа за твърди битови отпадъци – 1,2 млн. лв., за разделно и организирано сметосъбиране – съответно 262 457 лв. и 1 187 109 лв., и за оползотворяване на биоразградими отпадъци чрез компостиране – 352 901 лв.

Проекти в областта на екотуризма ще бъдат финансирани със 155 225 лв., а 35 375 лв. и 352 901 лв. ще бъдат вложени съответно в биоразнообразието и за обезвреждане на пестициди.

Взето е и решение за отпускане на безлихвени кредити на обща стойност 6,33 млн. лв., съответно за проекти в сферата на управлението на отпадъците – 4,5 млн. лв., екоземеделието – 1,63 млн. лв. и опазване на чистотата на въздуха – 200 хил. лв.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още