IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Телекоми ще настояват КЗК да увеличи глобата на БТК на 1,1 млн. лв.

Според СЕК дори максимално допустимата глоба е малка в сравнение с приходите на компания като БТК и щетите, които тя е нанесла на пазара

13:10 | 05.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Телекоми ще настояват КЗК да увеличи глобата на БТК на 1,1 млн. лв.
Сдружението за електронни комуникации (СЕК) ще настоява наложената на БТК от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоба да бъде увеличена на 1,1 млн. лв, стана ясно на пресконференция, организирана от СЕК днес.

По силата на решение на КЗК от края на миналия месец на БТК беше наложена имуществена санкция в размер на 100 хил. лв. за злоупотреба с господстващо положение за достъпа до "последната миля".

СЕК възнамерява да обжалва размера на наложената санкция, тъй като смята, че наложената глоба е „несъразмерно малка спрямо нанесените на конкуренцията и потребителите щети“.

Представители на БТК не бяха намерени за коментар.

По думите на Теодор Захов, изпълнителен директор на Спектър Нет и председател на управителния съвет на СЕК, максимално допустимата глоба от закона по всички установени от КЗК нарушения възлиза на 1,1 млн. лв.

Очакваме да влезем в един дългосрочен процес на обжалване и съдебни процедури, който в крайна сметка да доведе до успешен за нас край“, каза той. „Тъй като процесът е дълъг и труден и БТК досега не е платила нито една глоба, пазарът вече е пострадал от нейните действия“, добави Захов.

Според Николай Горчилов, изпълнителен директор на Орбител и заместник-председател на Управителния съвет на СЕК, дори максимално допустимата глоба е малка в сравнение с приходите на компания като БТК и щетите, които тя е нанесла на пазара. Той посочи за пример глоба, наложена за злоупотреба с господстващо положение на Telecom Italia, която е възлизала на 152 млн. евро.

Горчилов изрази мнението, че въпреки навлизането на нови капитали в сектора и желанието на алтернативните оператори да инвестират в развитието на своите мрежи те не могат, защото са възпрепятствани от БТК.

За дълъг период от време БТК е била защитена от държавния монопол и в такива условия е изградила мрежата си“, каза той като допълни, че цените за поделен достъп на мрежата на БТК са 3,3 пъти по-високи спрямо тези в Европа.

Горчилов се позова на становището на КЗК, според което действията на БТК са резултат от целенасочена стратегия в ущърб на конкуренцията и потребителите, което той окачестви като „най-тежкото престъпление“.

По мнението на Захов с решението си КЗК подкрепя усилията на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да се ускори истинската либерализация на пазара.

Свързани компании:

БТК АД (отписана)(5BT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още