IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 юли

07:25 | 05.07.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 5 юли
Блокират договора за морските летища
в. Стандарт
 
Концесията на морските летища отново зацикли. Договорът със спечелилия конкурса българо-германски консорциум "Фрапорт"/"БМ Стар" няма да бъде подписан, докато съдът не се произнесе окончателно по жалбата на френския кандидат "Венси", съобщиха от транспортното министерство. А това ще се случи най-рано през есента.
 
Държавата прибира 40% от парите за заплати
в. Стандарт
 
От всеки 100 лв., които фирмите дават за заплати, близо 40 лв. влизат в бюджета като данъци и осигуровки. Само 68,29% от разходите на работодателите за труд отиват за възнаграждения на служителите, сочат обявените вчера данни на Националния статистически институт за 2004 г.
 
Останалите разходи на работодателите са за осигуровки, обезщетения, обучение на персонала, социални плащания и данъци. От заплатата на работника също се удържат осигуровки и данъци. Така през 2004 г. за заплата от 380 лв. фирмата е харчила 500 лв., а в джоба на работника са влизали 300 лв.
 
Затварят още 11 цеха за месо
в. Новинар
 
11 месопреработвателни предприятия ще бъдат затворени, защото не отговарят на изискванията на Европейския съюз (ЕС). 67 от общо 271 фирми за преработка на месо вече са проверени от Държавния ветеринарно-санитарен контрол (ДВСК).
 
Крайният срок, в който фирмите трябваше да се преструктурират според евронормите, изтече на 15 юни, припомниха от Министерството на земеделието. Проверките се извършват съвместно с Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ).
 
Бизнес организации се съдят за име
в. Сега
 
Пет от шестте национално представени бизнес организации у нас подадоха искова молба в съда да не регистрира нововъзникналото сдружение "Конфедерация на индустриалците и работодателите в България". Това съобщиха вчера от БСК, БТПП, Асоциацията на индустриалния капитал в България, съюз "Възраждане" и Съюза за стопанска инициатива на гражданите.
 
Конфедерацията се получи от сливането на Съюза на работодателите в България и организацията на чуждите инвеститори БИБА.
 
Минималната заплата ще се вдига с по 10 лв. на година
в. Сега
 
Минималната работна заплата ще се вдига с по 10 лв. на година, т.е. догодина тя ще бъде 170 лв., през 2008 г. - 180 лв., а през 2009 г. - 190 лв. Това е отбелязано в указанията на финансовия министър Пламен Орешарски, разпратени вчера по министерствата. Те съдържат основните показатели от бюджетната прогноза за 2007-2009 г., с които ведомствата трябва да съобразят своите разчети.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още